تعداد پریز و چراغ در واحد مسکونی

تعداد پریز و چراغ در واحد مسکونی

در طراحی‌ تاسیسات الکتریکی‌ واحد مسکونی‌، یکی‌ از مشکلات طراحان، انتخاب تعداد پریز و چراغ روشنایی‌ است‌. در ادامه تعداد پریز و چراغ در واحد مسکونی در قالب جدول مشخص شده است. در زمان پیاده سازی سیستم برقرسانی واحد مسکونی و طراحی  برق ساختمان، به جدولی که تعداد پریز و چراغ در واحد مسکونی در آن مشخص شده است رجوع کنید.

 

حداقل تعداد  پریز ساختمان چقدر باید باشد؟ 

‫یکی از مواردی که در نقشه برق ساختمان بایدمشخص شود،  نقشه پریز برق‬‎ و تعداد پریز هر اتاق، تعداد پریز و کلید آشپزخانه، پذیرایی و دیگر بخش ها است. در واقع در زمان سیم کشی پریز برق، باید تعداد هر پریزی که موردنیاز است مشخص شود. برای مثال تعداد پریز هر اتاق در آپارتمان های نوساز، ۲ مورد است اما برای انبار یک پریز و کلید هم کافی است ولی حداقل تعداد پریز در آشپزخانه (به دلیل وجود چندین لوازم برقی) ۵ مورد است. در جدول زیر، تعداد چراغ و پریز واحد های مسکونی مشخص شده است.

 

حداقل تعداد  پریز ساختمان چقدر باید باشد؟ 

 

تعداد  کلید، چراغ و پریز اتاق خواب

تعداد  پریز اتاق خواب، (The number of sockets)  طبق جدول زیر باید ۲ عدد باشد. یک کلید که درست در بخش ورودی اتاق خواب سیم کشی میشود. مورد دیگر داخل اتاق است. بهتر است که برای راحتی بیشتر، تخت خواب یا محل خواب را بالای کلید داخل اتاق قرار داد. تعداد پریز هم حداقل، ۳ مورد است.

طراحی تاسیسات برقی

 

فایل ها، دوره ها و ویدیوهای پیشنهادی، ویژه شما  در حوزه برق ساختمان

دوره طراحی و اجرای تاسیسات الکتریکی

دانلود فایل های نقشه کلید و پریز ساختمان

انواع خطوط انتقال برق

آموزش نقشه کشی برق ساختمان


 

 

چه عواملی روی تعداد کلید و پریز واحد مسکونی تاثیر میگذارد؟

تعداد کلید و پریز مورد نیاز برای یک ساختمان نوساز، به عوامل مختلفی مانند مساحت ساختمان، تعداد اتاق‌ها، نوع فعالیت‌هایی که در ساختمان انجام می‌شود، نوع برق‌گیرها و سایر عوامل وابسته به ساختمان بستگی دارد. با این حال، برای اطمینان از اینکه تعداد کلید و پریز مورد نیاز برای ساختمان جدید شما به حداقل نیازهای کد ملی ساختمان ایران مطابقت دارد، می‌توانید به موارد زیر توجه کنید:

  •  برای اتاق‌های خواب، حداقل یک پریز برق برای هر دو متر مربع مساحتمان و حداقل یک کلید برق برای هر اتاق باید در نظر گرفته شود.
  • بحداقل تعداد پریز برای اتاق‌های پذیرایی و نشیمن،  برای هر یک تا دو متر مربع سطح زمین یک عدد و حداقل یک کلید برق باید در نظر گرفته شود.
  •  برای محیط آشپزخانه، حداقل یک پریز برق برای هر دو متر مربع سطح زمین و حداقل یک  کلید برق برای هر دو دستگاه برقی باید در نظر گرفته شود.
  •  برای حمام‌ها و سرویس بهداشتی حداقل یک پریز برق برای هر دو متر مربع سطح زمین و حداقل یککلید برق برای هر یک دستگاه برقی باید در نظر گرفته شود.
  •  برای محیط کار  (دفتر کار) حداقل یک پریز برق برای هر دو متر مربع مساحتمان و حداقل یک کلید برق باید در نظر گرفته شود.
  •  برای پارکینگ‌ها، مشاعات و اتاق‌های فنی، حداقل یک پریز برق برای هر دو متر مربع سطح زمین و حداقل یک کلید برق باید در نظر گرفته شود.

به طور کلی، مطابق با  مبحث سیزدهم مقررات ملی ساختمان ایران، حداقل تعداد کلید و پریز برق برای ساختمان‌های مسکونی و تجاری بسته به نیازهای مختلفی متفاوت است. برای اطلاعات دقیق‌تر و مطابق با مقررات ملی ساختمان ایران، بهتر است با مهندس معمار یا مشاور ساختمانی سِودا مراجعه کنید. همچنین، در هر صورت، باید در نظر داشت که حداقل تعداد کلید و پریز برق برای ساختمان جدید، باید به گونه‌ای باشد که نیازهای اساسی ساکنین و کاربران ساختمان را برطرف کند و از تلفات انرژی و مصرف اضافی جلوگیری کند.

 

نکاتی در مورد، محاسبه تعداد پریز و چراغ ساختمان

 

نکاتی در مورد، محاسبه تعداد پریز و چراغ ساختمان

هر چند مقادیر مشخصی‌ برای‌ شدت روشنایی‌ اجزا یک‌ خانه‌ وجود دارد، ولی‌ با توجه‌ به‌ ترئینی‌ بودن چراغها در چنین‌ محیطی‌، امکان محاسبه‌ روشنائی‌ وجود ندارد، بنابراین‌ می‌ باید راه حلی‌ برای‌ تعیین‌ تعداد سرخطهای‌ روشنائی‌ پیدا نمود تا اعمال سلیقه‌ به‌ حداقل‌ برسد.

همین‌ مشکل‌ در مورد تعداد پریز مورد نیاز وجود. مطابق‌ مبحث‌ ١٣ بند ١٣-٩-١-١-٢ مقررات ملی‌ ایران، فاصله‌ پریزها در یک‌ واحد مسکونی‌ از ٣ متر نباید تجاوز نماید، که‌ مشکل‌ را تا حدودی‌ حل‌ نموده است‌.

استاندارد ١٨٠١٥ DIN حداقل‌ تعداد پریز و چراغ یک‌ واحد مسکونی‌ را به‌ شرح زیر فهرست‌ کرده که‌ در روی‌ کابینت‌ آشپزخانه‌ پریزها به‌ صورت دوتائی‌ نصب‌ شده و هر مجموعه‌ یک عدد حساب می شود. در کنار هر تختخواب و هر میز کار نیز باید پریز ٢ تائی‌ در نظر گرفته‌ شود و هر مجموعه‌ یک‌ پریز محسوب می گردد.

پریزهای‌ مجاور سوکت‌ تلفن‌ یا آنتن‌ ٢ تائی‌ بوده ولی‌ همانند بالا هر مجموعه‌ ١ پریز در نظر گرفته‌ می شود.

جدول تعداد پریز و چراغ در منزل

طراحی تاسیسات برقی

 

تعداد مدار و سیم کشی برای پریز و کلیدهای آشپزخانه

بر اساس استاندارد ١٨٠١٥ DIN، ماشین‌ لباسشویی‌، ماشین‌ ظرفشویی‌ و مایکروفر هر کدام به‌ یک‌ مدار جداگانه‌ نیاز دارند. بر همین‌ اساس برای‌ دستگاه‌هایی‌ مثل‌ آبگرمکن‌ برقی‌، خشک‌ کن‌ لباس، اجاق برقی‌ نیز به‌ مدار جداگانه‌ نیاز است‌ که‌ در ایران کاربرد چندانی‌ ندارند. در سایر موارد برای‌ محاسبه‌ تعداد پریز روی‌ هر مدار میتوان به‌ مقررات ملی‌ بند ١٣-٩-٠-٥ استناد نمود که‌ بر آن اساس حداکثر ١٢ پریز روی‌ یک‌ مدار قرار می‌ گیرند.

 

محاسبه تعداد کلید و پریز در محیط های غیرمسکونی

تعداد کلید و پری  بسته به نوع کاربری ساختمان و نیازهای خاص آن، ممکن است برای ساختمان های غیرمسکونی متغیر باشد.  برای مثال، در ساختمان های تجاری و دفاتر کار، نیاز به تعداد بیشتری پریز و کلید وجود دارد تا در ایجاد شبکه های کامپیوتری و سیستم های امنیتی کاربردی باشند. البته در زمان محاسبه و نیازسنجی محیط، باید به استانداردهای مربوط به نصب کلید و پریز توجه کرده و از کیفیت مناسب و مواد اولیه با کیفیت استفاده کرد تا از سلامت و ایمنی ساختمان اطمینان حاصل شود

 

 

مطالب مربوط به طراحی تاسیسات برقی، فصل به فصل

5/5 - (1 امتیاز)
دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید