لوله کشی آبگرمکن ( آموزش لوله کشی آبگرمکن + نکات + استاندارد و مراحل)

لوله کشی آبگرمکن ( آموزش لوله کشی آبگرمکن + نکات + استاندارد و مراحل)

آبگرمکن‌ها در مدل و انواع مختلفی در بازار یافت می‌شوند. افراد با توجه به کاربرد و مصرفشان از مدل‌های ایستاده ودیواری تهیه کرده و از آن استفاده می‌کنند. برای این که بتوان در همه فصول سال از آبگرم برخوردار بود، باید لوله کشی آب گرم و سرد در خانه‌ها مجزا باشد. هنگام نصب و اجرا آبگرمکن‌های دیواری نکات مهمی وجود دارد که رعایت آن‌ها به عملکرد بهتر و ایمنی منازل کمک می‌کند. لوله کشی آبگرمکن از جمله عواملی است که باید به صورت اصولی راه‌اندازی و نصب شود. در ادامه به طور مفصل به سراغ آموزش لوله کشی آبگرمکن رفته ایم. همراه ما بیایید چه دانش پژوه  تاسیسات گرمایشی ساختمان هستید و چه مصرف کننده آبگرمکن، این پست به دردتان میخورد 🙂

 

بهترین روش لوله کشی آبگرمکن

برای نصب آبگرمکن دیواری باید محل مناسبی را انتخاب کرده و نوع لوله کشی را مشخص کنید. در گذشته به علت دشواری در حفاری و امکان نشت آب از لوله‌ها، غالبا از لوله کشی‌های روکار استفاده می‌شد اما امروزه برای زیبایی خانه‌ها بیشتر از روش توکار برای لوله کشی ساختمان‌ها استفاده می‌شود. لوله کشی آبگرمکن منازل به صورت مرحله‌ای انجام شده و مهمترین مرحله آن داشتن نقشه لوله کشی آبگرمکن دیواری است.

مراحل لوله کشی آبگرمکن

مراحل لوله کشی آبگرمکن ( Water heater piping)

مراحل نصب لوله‌کشی آبگرمکن( WATER HEATER PIPNIG) به شکل کلی به وابستگی به نوع سیستم گرمایشی و همچنین ساختار ساختمان متغیر است. اما در برخی از موارد، مراحل کلی نصب لوله‌کشی آب گرمکن عبارتند از:

برنامه‌ریزی برای راه اندازی لوله کشی آبگرمکن دیواری یا ایستاده:

نقشه لوله کشی، نوع ساختمان، زمان شروع پروژه، تعیین مکان‌های نصب آب گرمکن و انتخاب بهترین مسیر برای لوله‌کشی، نوع و جنس لوله، تعیین مقدار آب گرم مورد نیاز برای سیستم، متراژ ساختمان و… از مهم ترین نکات در زمان برنامه ریزی برای لوله کشی آبگرمکن است.


خرید مواد و تجهیزات:

در مرحله بعد نوبت به تهیه تجهیزات لازم برای لوله کشی آبگرمکن است. لوله‌های گرمازا، لوله‌های آب سرد، لوله‌های تخلیه، شیرآلات، پمپ آب گرم و سرمایه‌گذاری در سایر تجهیزات مورد نیاز باید بر اساس نقشه صورت بگیرد.  لازم است تاکید کنیم که لوله کشی گاز باید طبق اصولش پیش رود و سپس تجهیزات لوله کشی آبگرمکن نیز نصب شود.


نصب و اتصال لوله‌ها:

بعد از طراحی نقشه و خرید تجهیزات نوبت به نصب لوله ها میرسد. . در این مرحله متخصص باید به سراغ نصب لوله‌های گرمازا و آب سرد به همراه اتصالات مختلف، نصب شیرآلات و اتصال به آب گرمکن و اتصال به سیستم تخلیه فاضلاب رود.


نصب سیستم آب‌گرمکن:

نصب و اتصال آب‌گرمکن به سیستم لوله‌کشی و اتصال به برق و گاز (در صورت استفاده از گاز) طبق مبحث 17 مقررات ملی ساختمان باید صورت بگیرید. مباحثی که در این کتاب گفته شده، برای لوله کشی پکیج، شوفاژ و هر وسیله گرمایشی باید رعایت شود.


نصب و تنظیمات پمپ:

در این مرحله نوبت به نصب پمپ آب گرم به منظور چرخش و گرم کردن آب و تنظیمات لازم برای کنترل و عملکرد بهینه پمپ میرسد.


تست و بررسی عیب‌یابی:

اجرای تست فشار برای اطمینان از احکام صحیح لوله‌ها و بررسی و عیب‌یابی در صورت وجود هر گونه مشکل بعد از نصب لوله ها باید صورت بگیرد.


عایق‌کاری لوله های آبگرمکن:

اعایق کاری برای صرف جویی در مصرف انرژی بسیار مهم است.  عمال عایق‌کاری بر روی لوله‌ها به منظور کاهش از دست رفت حرارت بسیار ضروری است.


نصب کنترل‌گر حرارت:

نصب تجهیزات کنترلی برای تنظیم و کنترل دما در سیستم از مراحل مهم لوله کشی آبگرمکن است. انتقال حرارت باید به درستی صورت بگیرد.


تست نهایی لوله کشی آب گرمکن ساختمان:

در مرحله آخر نوبت به تست نهایی لوله ها و سیستم آبگرمکن میرسد. این کار به منظور  اطمینان از عملکرد صحیح و بهینه سیستم است.

در هر مرحله از نصب لوله‌کشی آب گرمکن، رعایت استانداردها و مقررات مربوط به ان ضروری است. ما به تمامی مهندسین تاسیسات پیشنهاد میدهیم که مبحث 14 مقررات ملی ساختمان را مطالعه کنند و در کار خود از آن استفاده کنند.


مراحل لوله کشی آبگرمکن + نقشه لوله کشی آبگرمکن

نقشه لوله کشی آبگرمکن دیواری

در ابتدا باید جایگاه آبگرمکن دیواری را مشخص نموده و برای نقشه کشی آن مسیرها را بررسی کرد. نقشه لوله کشی باید بسیار دقیق بوده و محاسبات بر اساس پتانسیل محیطی صورت بگیرد. در نقشه لوله کشی آبگرمکن دیواری بوتان، ایران رادیاتور و دیگر برندها باید به ورودی و خروجی آبگرمکن دیواری توجه ویژه‌ای شود. اگر ورودی و خروجی به صورت سهوا جابه‌جا شود مسیر حرکت آب گرم هم تغییر می‌یابد. در زمان طرح نقشه باید شیرها و اتصالات را در موقعیت‌هایی تعبیه کرد که در صورت نیاز در دسترس و قابل تعمیر باشد.

مهندس اجرا کننده باید طبق جنس لوله‌ها فاصله استاندارد میان لوله آب سرد و گرم را تنظیم کند. در نقشه طراحی شده باید محل اتصالات و سایز لوله‌ها مشخص شود. ابعاد مسیر، اندازه اتصالات و سایز شیرهای لوله آبگرمکن از دیگر نکات مهم در نقشه کشی هستند. اندازه لوله‌ها باید با دهانه خروجی در تناسب بوده و کوچک‌تر نباشد. باید به نحوی نقشه لوله کشی آبگرمکن دیواری را طراحی کرد که فشار آب تقسیم شده و به لوله‌ها کم‌ترین آسیب رسانی را داشته باشد. خط لوله نباید از مسیرهایی مانند درگاه‌ها عبور کند.

 

 فایل های کمکی ویژه مهندسین تاسیسات 

مجموعه pdf ها و هندبوک های لوله کشی

نشریه 128 جلد پنجم

آموزش نرم افزار رویت مپ مکانیکال

استاندارد ملی تغلیظ کننده اکسیژن و لوله کشی گاز طبی 

آمادگی آزمون نظام مهندسی تاسیسات

پکیج جامع طراحی موتورخانه بخار

 

تنظیم ارتفاع لوله کشی آبگرمکن دیواری

ارتفاع و فواصل میان آبگرمکن، لوله‌ها و سایر تاسیسات مکانیکی ساختمان از دیگر نکات مهم رعایتی در نصب آبگرمکن است. مهندس تاسیسات باید آبگرمکن دیواری را در محلی نصب کند که ارتفاع آن از سطح بین 1.20 تا 1.40 متر باشد. این امر به دلیل نصب دودکش بسیار اهمیت دارد. خط محور آبگرمکن از دیوارهای جانبی آن باید بین 20 تا 30 سانتی متر باشد تا شیر ورودی آب سرد آبگرمکن دیواری بوتان به سهولت نصب گردد.
فاصله دودکش و دریچه خروجی باید استاندارد بوده به شیوه‌ای که با شیب 2 درصدی به یک دیگر اتصال یابد. سپس لوله مستقیم به خروجی و لوله دودکش را به خروجی آبگرمکن دیواری را به هم دیگر متصل کنید.. انتهای لوله دودکش آبگرمکن باید نیم متر از سقف ساختمان فاصله داشته و با کلاهک پوشیده شود. لوله‌های متصل به ورودی و خروجی آبگرمکن دیواری برقی را با فاصله استاندارد نصب کنید؛ زیرا با گذر زمان فشار وارده به آن‌ها موجب خوردگی می‌شود.

لوله کشی آبگرمکن

موارد مهم در تکمیل فرآیند لوله کشی آبکرمگن

• در لوله کشی حتما از شیر قطع کن در ورودی آب سرد و گرم آبگرمکن دیواری بوتان استفاده کنید و از لوله و اتصالات خود دستگاه کمک بگیرد.
• به ورودی و خروجی‌ها دقت کرده و لوله‌های آب گرم و سرد را به صورت صحیح به آن متصل کنید.
• از لوله‌های پلیمری برای اتصال به خروجی آبگرمکن استفاده نکنید در صورت الزام آ ن را به یک لوله فلزی اتصال دهید.
• بهترین نوع لوله کشی، لوله کشی توکار است که بهتر است لوله‌ها از نوع گالوانیزه باشند.
• توجه ویژه‌ای به نصب دودکش نشان داده و اصول ایمنی آن را رعایت کنید. در صورت عدم دقت در نصب دودکش و بی توجهی به فواصل آبگرمکن و دودکش امکان رخ داد حوادث مخاطره آمیز وجود دارد.
• لوله کشی آبگرمکن دیواری بوتان نباید از روی پریزها و یا وسایل الکتریکی گذر کند.
• لوله مسیر برگشت و خروج از منبع دوجداره آبگرمکن را قطع کنید به عبارت دیگر لوله سوم را قطع کنید.
• در اجرای لوله کشی پیشنهاد می شود لوله‌ها به صورت موازی در کنار یک دیگر با فاصله استاندارد نصب شوند.
• از لوله‌های با قطر نیم اینچ برای لوله کشی ابگرمکن دیواری استفاده کنید.
• لوله‌ها را عایق کاری کنید زیرا امکان یخ زدگی لوله‌های آبگرمکن دیواری در محل‌هایی که در مجاورت هوای آزاد قرار دارد فراهم است. عایق کاری لوله ها برای لوله کشی پکیج، لوله کشی شوفاژ، لوله کشی سرد و گرم و… نیز ضروری است.

کلام آخر در مورد لوله کشی آبگرمکن

برای خرید لوله‌ها باید به جنس آن با توجه به کاربری آبگرمکن توجه کرده و از بهترین لوله‌ها استفاده کنید زیرا لوله‌هایی که کیفیت خوبی ندارند، زودتر دچار آسیب دیدگی شده و مسدود می‌شوند. لوله‌ کشی آبگرمکن از بخش‌های مهم و تاثیرگذار نصب آبگرمکن است. اتصالات باید به نحوه مطلوبی به یک دیگر وصل شده تا نشت نکند. اگر متوجه عملکرد غیرعادی و نامناسب آبگرمکن خود شدید از یک سرویس کار ماهر کمک بگیرید.

5/5 - (1 امتیاز)
دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید