مکانیزم سیستم گردش آب استخر چگونه است؟

مکانیزم سیستم گردش آب استخر چگونه است؟

در این مقاله از وب سایت خدماتی-آموزشی سِودا به سراغ بررسی سیستم گردش آب استخر رفته ایم. از آنجایی که حوزه تاسیسات استخر بسیار داغ و مهم است، لذا لازم دانستیم محتواهای آموزشی در مورد هر آنچه که به استخر مرتبط است، تولید کنیم. شما در اینجا میتوانید مطالب جامعی در مورد سیستم گردش آب استخر بخوانید. مقاله های سودا، بدون کوچکترین اغراق، جزو جامع ترین مقاله های آموزشی است. ساده از آن نگذرید چرا که مطالب از زبان متخصصین نوشته شده است.

حال بدون معطل کردن وقت، با هم به سراغ بررسی سیستم گردش آب استخر میرویم سپس اجزای مهم گردش آب استخر مثل ورودی آب استخر و خروجی آب استخر نیز به صور مفصل مورد بحث قرار میدهیم. پس همراه ما باشید.

این مقاله کمتر از ۵ دقیقه وقت شما را میگیرد اما اطلاعات شما را بسیار بالاتر میبرد 🙂

سیستم گردش آب استخر


 

سیستم گردش آب استخر چگونه عمل میکند؟

سیستم گردش آب در استخرها از چندین قسمت تشکیل شده است. این سیستم شامل پمپ‌های آب، سرریز استخر، قسمت خروجی و ورودی آب استخر، فیلترها، سیستم تصفیه آب استخر، سیستم گندزدایی آب استخر با کلر و سایر تجهیزات است که برای تامین آب تمیز و مطلوب در استخر استفاده می‌شود. در ادامه به طور کلی از سیستم گردش آب و تجهیزات وابسته گفتیم سپس به سراغ مکانیزم سیستم گردش آب در استخر از قسمت ورودی تا خروجی رفته ایم.

در این سیستم، ابتدا آب از استخر توسط پمپ‌های آب جمع آوری می‌شود و به فیلترها هدایت می‌شود. در فیلترها، ذرات آلوده و غیرقابل حل شامل مواد آلی و غیره از آب جدا می‌شوند و آب تمیز شده به سمت استخر بازگردانده می‌شود. در ادامه، به منظور حفظ کیفیت آب در استخر، کلر به آب اضافه می‌شود. این کلر به صورت مایع یا گازی به آب اضافه شده و برای کشتن باکتری‌ها و حفظ آب تمیز و سالم استفاده می‌شود.

در نهایت، آب پاک شده و کلردهی شده به صورت یک حلقه گردشی در استخر جریان پیدا می‌کند تا بتواند آب را در حال حرکت نگه دارد و به همه نقاط استخر توزیع شود. این حرکت آب در استخر، به عنوان گردش آب استخر شناخته می‌شود.


 

بررسی جزئیات سیستم گردش آب استخر 

هدف از طراحي و ساخت سيستم گردش آب در استخر اين است كه آب آلوده به گونه اي پيوسته و موثر به ميزان مشخصي از استخر بيرون كشيده شده و به سمت مركز گندزدايی برده شده و سرانجام پس از تصفيه بار ديگر به استخر برگردانده شود تا بدين ترتيب ميزان پيش بيني شده و مورد نياز گندزدايي و زلال بودن آب استخر بدست آيد. لازم به ذکر است که كارآيي سيستم گردش آب استخر به ميزان گردش آب و ترتيب مناسب برداشت آلودگی های آب و نحوه بازگرداندن آب تصفيه شده به استخر بستگي دارد.

در شکل نمونه ای از تجهيزات و ملحقات سيستم گردش آب ارايه شده است. همان گونه که در شکل مشخص است در حین فرایند گردش آب استخر هم عملیات فیلتراسیون آب استخر انجام می شود، هم گرمایش مورد نیاز آن تامین می شود، و هم عملیات تصفیه و ضد عفونی کردن روی آب انجام می گیرد.

سیستم گردش آب استخر

 

سیکل گردش آب استخر به این صورت است که آب استخر ابتدا از سرریزهای لبه استخر و دریچه های تخلیه کف استخر توسط پمپ سیرکولاسیون مکش و از استخر خارج می شود.
از آنجا به سمت فیلتر شنی هدایت می شود. در فیلتر شنی ذرات و ناخالصی های آب استخر گرفته می شود (حذف آلودگی های فیزیکی) بعد از آن وارد مبدل حرارتی می شود و گرمایش مورد نیاز آب استخر تامین می شود. در آخرین مرحله از سیستم گردش آب استخر،  قبل از ورود مجدد به استخر عملیات تصفیه و گندزدایی آب استخر (حذف آلودگی های شیمیایی) توسط تجهيزات تزريق مواد ضدعفوني كننده (مانند کلرزن یا دستگاه ازن) انجام می شود. پس از آن آب تصفیه شده و گرم شده مجددا از دیواره ها و یا کف وارد استخر می شود.

 

بررسی نرخ گردش آب استخر

بديهي است كه ميزان گردش آب در انواع استخر عنصري اساسي در تعيين ابعاد تجهيزات تصفيه آب (مانند لوله ها، پمپ ها، فيلتر ها و غيره) بوده و هزينه و ظرفيت دستگاه ها را تحت تاثير قرار مي دهد. اين مطلب بايد از همان ابتدای طراحي استخر توسط طراح مشخص گردد. اما مهمتر از آن اثري است كه بر ميزان گندزدايي و زلال شدن آب خواهد گذاشت.
براي طراحي اوليه بايد برای زمان گردش آب (يعني مدت زمان لازم براي اين كه كل آب استخر از فيلتر عبور كند) از داده هاي جدول 2-1 استفاده نمود. بدیهی است دبی جریان از حاصل تقسیم حجم استخر بر نرخ تعویض آب بدست می آید.

علت اینکه آب استخر کودکان باید در فواصل زمانی کوتاه 1 ساعت تعویض شود، این است که کودکان به دلیل عدم شستشوی کافی در توالت بعضا دچار آلودگی انگلی می باشند. علت تعویض زود هنگام آب در استخرهای درمانی و سالمندان به دلیل احتمال عدم کنترل ادرار کاربران در داخل آب استخر می باشد.

همان گونه که در جدول مشاهده می کنید نرخ گردش آب در استخر آب گرم (جکوزی) هر نیم ساعت یکبار می باشد، زیرا از نظر پزشکی زمانی که بدن در آب گرم قرار می گیرد روزنه های پوست باز شده و بدن آماده پذیرش آلودگی های مختلف می باشد.

بررسی نرخ گردش آب استخر

  دوره آموزشی سیستم گردش آب استخر و انواع سرریزهای استخر و جکوزی

 

بررسی محل ورودی ها و خروجی های آب استخر

محل اتصال دريچه های تخليه آب آلوده يا ورود آب تصفیه شده در كاسه استخر دارای اهميت ويژه ای است. در بخش كم عمق استخر، كه بيشتر مورد استفاده قرار می گيرد، آلودگی در سطح و در عمق آب بيشتر است. بنابراين اتصالات و مجاري بايد به گونه ای باشند كه تمركز آلودگی ها را در اين بخش از استخر كاهش دهد.

روشی كه عمدتاً توسط طراحان مورد استفاده قرار می گيرد، ورود آب تازه (گندزدايی و تصفيه شده) در بخش كم عمق استخر و تخليه آب آلوده از طريق كانال سرريز سراسری و یا سرریز نقطه ای و نیز از طريق مجرای تخليه واقع در کف بخش عميق استخر است. هر چند که این روش آب تصفیه شده را در کل استخر به گردش نمی آورد. در ادامه به طور کامل ضوابط ورودی ها و خروجی های آب را بر اساس استانداردهای ملی و بین المللی شرح خواهیم داد.

 

ورودی آب استخر در سیستم گردش آب کجاست؟

از مهم ترین بخش سیستم گردش آب استخر، ورودی آب است. وظيفه ورودی ها، توزيع آب در استخر است به گونه ای كه كلر آزاد باقی مانده در سراسر آب استخر به اندازه كافي باشد.  اين ورودی ها بايد روی  چهار وجه استخر و با حداكثر فاصله 6 متر تعبيه گردند.

در تعيين محل اين ورودی ها بايد دقت نمود كه در گوشه های استخر مناطق مرده و راکد ايجاد نگردد. (منظور مناطقی هستند كه تحت پوشش آب ورودی قرار نمی گيرند).

 

به همين منظور بايد ورودی ها را در فاصله 1.5 متری از گوشه های استخر و به گونه ای تعبيه نمود كه آب به طور مماس بر ديواره مجاور جريان يافته و يك گردش مارپيچی حاصل آيد تا تخليه آب ورودی با آب موجود سريع تر صورت گيرد . همچنين بايد يك ورودی آب در هر تورفتگی مربوط به پله ها (در استخر كودكان، معلولان و . . . ) قرار داده شود.

ورودی های تعبيه شده در ديواره های استخر براساس استاندارد ملی 11203 ایران (الزامات عمومی استخرهای شنا) بايد 80 سانتی متر پايين تر از موقعيت طراحی شده براي سطح آب استخر باشد.
اما برخی از طراحان هنگامی که ورودی در دیواره ها قرار داده می شود، تراز نصب لوله های ورودی از سطح آب را 30 الی 40 سانتی متر پایین تر از سطح آب در نظر می گیرند که مغایر با استاندارد می باشد.

سیستم گردش آب استخر

مطلب مرتبط: طراحی تاسیسات الکتریکی استخر

 

اگر طراح بخواهد فقط برای از یک سمت استخر روی دیواره ها ورودی در نظر بگیرد، چیدمان نازل ها باید به گونه ای باشد که همواره آب از قسمت کم عمق به قسمت عمیق در جریان باشد، به این علت که کودکان و افراد خردسال عمدتا در مناطق کم عمق قرار دارند و آب در آن قسمت نباید راکد باشد. همچنین اگر عرض کاسه استخر زیاد نباشد، معمولا در طراحی ها نازل های ورودي به طول استخر دمیده می شوند و در صورتی که عرض استخر زیاد باشد، بایستی هم در عرض و هم در طول استخر نازل تعبیه شود.

در هر استخری كه عرض آن بيشتر از 18 متر باشد، بايد حتما ورودی آب از كف استخر نيز تعبيه شود. ورودی های آب طراحي شده در كف استخر بايد با فواصل يكنواخت و با حداكثر 6 متر قرار داده شوند. به نحوي كه فاصله رديف های ورودی آب از هر ديواره 4.5 متر باشد.

كليه ورودی های كف بايد با سطح كف استخر هم تراز باشد. ورودی ها نبايد آنقدر شدت و تلاطم داشته باشد كه در كف يا ديواره استخر برای شناگران ايجاد خطر نمايد. در صورتی که عرض استخر کم باشد (مثل استخرهای ویلایی یا مسکونی) نازل ها ترجیحا در یک ردیف قرار می گیرند. اما در صورتی که عرض استخر زیاد می باشد، نازل ها در دو یا چند ردیف در طول استخر جانمایی می شوند.

مدلسازی خطوط سرعت آب استخر در دو حالت مختلف نحوه توزیع آب

مدلسازی خطوط سرعت آب استخر در دو حالت مختلف نحوه توزیع آب

مدلسازی خطوط جریان آب استخر در دو حالت مختلف نحوه توزیع آب

مدلسازی خطوط سرعت آب استخر در دو حالت مختلف نحوه توزیع آب

مطلب مرتبط: سیستم فیلتراسیون استخر

 

خروجی آب استخر کجاست؟

بخش مهم در سیستم گردش آب استخر، خروجی آب است. طبق بررسی های صورت گرفته حدود 70 درصد از آلودگی های استخر مثل چربی ها، آلودگی های ایجاد شده از مواد آرایشی، انواع ترشحات بدن و . . . در عمق 5 سانتیمتری از سطح آب جمع می شوند، و حدود 30 درصد از بقیه آلودگی ها مثل پوست، شوره سر، رسوب و لجن در قسمتهای عمیق استخر ته نشین می شوند.
لذا نکته مهمی که برای نحوه خروج آب استخر باید در نظر گرفت این است که سیستم تخلیه آب استخر به همین نسبت آب را از قسمت های سطحی و عمیق استخر تخلیه کند.

دریچه هایی را که در کف استخر برای تخلیه آب نصب می شوند خط اصلی تخلیه استخر می نامیم. حداقل دو دریچه اصلی تخليه آب با خروجی مكشی بايد در كف استخر و در عميق ترين نقاط و با حداقل فاصله 90 سانتی متر كارگذاشته شود. این موارد جزو فاکتورهای اصلی در سیستم گردش آب استخر است. دلیل این امر این است که با قرار گرفتن پای شناگران بر روی دریچه ها تخلیه از کف دچار اختلال نشود و امكان گردش مداوم و تخليه آب استخر ظرف حداکثر مدت زمان گردش آب بر اساس نوع کاربری مطابق استاندارد فراهم شود.

حداقل 30 درصد از كل آب گردشی بايد از طريق سيستم تخليه اصلی عبور نمايد. در استخرهای آبگرم (جکوزی) چنانچه امكان رعايت حداقل فاصله 90 سانتی متر وجود نداشته باشد بايد حداكثر فاصله ممكن در نظر گرفته شود.

خروجی آب استخر کجاست؟

 

درپوش برای خروجی آب استخر

خروجی اصلی سيستم تخليه آب استخر بايد دارای يك درپوش يا توری ضدگرداب باشد. اگر چه به دلیل عمق استخر احتمال ایجاد گرداب در آن کم است، اما در جکوزی احتمال پیدایش گرداب بسیار زیاد است، برای همین استفاده از گرداب شکن توصیه می شود.

مساحت قسمتی كه آب از آن عبور می كند بايد به اندازه كافی بزرگ باشد تا تضمين نمايد كه سرعت عبور آب از 45 سانتی متر بر ثانيه (حدود 0.5 متر بر ثانیه) بيشتر نشود. فضاهاي باز درپوش نبايد بيشتر از 3.8 سانتي متر پهنا داشته باشند.

درپوش يا شبكه ای كه برای پوشش خروجي آب كف استخر استفاده می شود نبايد بدون استفاده از ابزار ويژه قابل برداشته شدن باشد. ابعادش به اندازه ای باشد كه بدن شناگران نتواند همه آن را بپوشاند.

در صورتی که بیش از 40 درصد دبی آب برگشتی از دریچه های کف و خط اصلی تخلیه خارج شود نیروی مکش بسیار زیادی در نزدیکی این دریچه ها ایجاد می شود که حتی امکان دارد کودکانی را که به دریچه نزدیک شده اند را به سمت خود بکشد و باعث غرق شدن آنها شود.

 

سرریز استخر در سیستم گردش آب 

برای تخلیه باقی مانده آب استخر (بین 60 درصد تا 70 درصد) از روش سرریز استفاده می شود که می  توان آن را به سه نوع مختلف اجرا کرد که به علت گستردگی مطالب این بخش، در مطالب بعدی به طور کامل انواع روش های سرریز استخر در سیستم گردش آب استخر شرح داده می شود.

 

بخشی از ویدیوی آموزشی در مورد سیستم گردش آب و سرریز استخر

ویژگی جنس لوله و اتصالات در سیستم گردش آب استخر
https://dl.sevdaa.ir/dl1/video/pool/tablighati/part2/%D9%88%DB%8C%DA%98%DA%AF%DB%8C%20%D8%AC%D9%86%D8%B3%20%D9%84%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%88%20%D8%A7%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA%20%D8%AF%D8%B1%20%D8%B3%DB%8C%D8%B3%D8%AA%D9%85%20%DA%AF%D8%B1%D8%AF%D8%B4%20%D8%A2%D8%A8%20%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%AE%D8%B1-1.mp4
نکات اجرایی در لوله کشی سیستم گردش آب استخر و جکوزی
https://dl.sevdaa.ir/dl1/video/pool/tablighati/part2/%D9%86%DA%A9%D8%A7%D8%AA%20%D8%A7%D8%AC%D8%B1%D8%A7%DB%8C%DB%8C%20%D8%AF%D8%B1%20%D9%84%D9%88%D9%84%D9%87%20%DA%A9%D8%B4%DB%8C%20%D8%B3%DB%8C%D8%B3%D8%AA%D9%85%20%DA%AF%D8%B1%D8%AF%D8%B4%20%D8%A2%D8%A8%20%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%AE%D8%B1%20%D9%88%20%D8%AC%DA%A9%D9%88%D8%B2%DB%8C-1.mp4

مجموعه ویدئوهای آموزشیِ تخفیف خورده، در خصوص تاسیسات استخر:

تصفیه، فیلتراسیون، ضدعفونی و تعادل شیمیایی آب استخر و جکوزی

سیستم گردش آب استخر و انواع سرریزهای استخر و جکوزی

طراحی سیستم تهویه  مطبوع استخرهای سرپوشیده

طراحی سیستم گرمایش آب استخر و جکوزی

دوره جامع طراحی تاسیسات مکانیکی انواع استخر،سونا و جکوزی

 

 

سیستم گردش آب در استخر آب گرم

استخرهای آب گرم گردابی (جکوزی) شامل 2 مدار سیرکولاسیون آب هستند، که یک مدار برای گرمایش و تصفیه آب جکوزی می باشد، و مدار دیگر برای ایجاد جریان 2 فازی آب و هوا است.

هر جکوزی معمولا شامل دو رینگ آب در بالا و پایین می باشد که نازل ها از آنها تغذیه می شوند. همچنین نازل ها هوا را از رینگ هوا دریافت می کنند و پس از مخلوط کردن با آب به سمت کاسه جکوزی پرتاب می کنند.

 اگر در یک جریان سیال که سرعت آن از سرعت صوت کمتر است سطح مقطع کاهش پیدا کند، سرعت سیال افزایش و فشار آن کاهش می یابد. حال اگر این کاهش فشار تا حدی باشد که فشار سیال از فشار هوا کمتر شود و در آن نقطه جریان سیال با هوای آزاد ارتباط داشته باشد، هوا به سمت سیال کشیده می شود.
مکانیزم عملکرد نازل های جکوزی نیز بر اساس این اصل طراحی شده است.

گاهی اوقات در جکوزی ها برای آنکه هوای بیشتری وارد نازل ها شود، به انشعاب مدار هوا یک دستگاه blower کوچک وصل می کنند که تأثیر بسیار زیادی بر عملکرد جکوزی دارد.
لازم به توضیح است که در جکوزی ها در درجه اول ایجاد حباب دارای اهمیت است و نه فشار بالای جریان. در جکوزی به ازای هر نفر 2 نازل یکی در رینگ بالا و دیگری در رینگ پایین در نظر می گیرند.

این نازل ها از نظر تعداد و محل چیدمان در دو رینگ بالا و پایین باید حتما متقارن باشند تا حباب های هوا به کمر و پشت پای کاربران برخورد کند. رینگ بالایی معمولا در عمق 15 سانتی متری سطح آب جکوزی نصب می شود. هر نازل حدود gpm 15 آب از خود عبور می دهد. با توجه به هد بالا و دبی جت پمپ، و در نتیجه مصرف بالای برق، نباید آن را به صورت دائم در مدار جکوزی قرار دهند. بلکه باید با مجهز کردن جکوزی به سنسور حضور افراد و یا تعبیه دکمه روشن و خاموش در نزدیکی جکوزی، این پمپ فقط در زمان حضور کاربر در مدار قرار بگیرد.

جهت ایجاد فشار یکسان در کل رینگ جکوزی، توصیه می شود که در صورت امکان براي هر رینگ جکوزی، از دو نقطه توزیع آب صورت گیرد. ورودی آب تصفیه معمولا از سکوي دوم  و حدود 30 سانتمتر بالاتر از فضای نشیمن وارد جکوزی می گردد. در جکوزی ها به علت مساحت کوچک و تلاطم زیاد آب، از نظر خروج آلودگی هیچ تفاوتی در محل ورود و خروج آب به جکوزی وجود ندارد. البته دربچه های اصلی خروج آب به سمت پمپ تصفیه و پمپ جت معمولا در کف جکوزی قرار می گیرند. لازم به ذکر مجدد است که هر یک از پمپ های تصفیه و جت یک مدار مجزا و اختصاصی برای مکش آب دارند.

رینگ هوا معمولا به دو صورت اجرا می گردد:

حالت اول مطابق شکل به ازای هر نازل یک لوله خروجی هوا در نظر می گیرند که موقعیت قرار گیری و تجیمع لوله های هوا در نزدیکترین دیوار به جکوزی و در ارتفاع 120 سانتیمتری از کف تمام شده می باشد.

حالت دومی که می توان رینگ هوا را اجرا کرد با استفاده از بلوئر ساید چنل می باشد. در این حالت کلیه شلنگ های هوا به یک رینگ متصل می شود و از طریق یک بلوئر ساید چنل که در تصفیه خانه می باشد توزیع هوا بین آنها صورت می گردد.

مطلب مرتبط: سیستم تصفیه آب استخر با اشعه uv

سیستم گردش آب در استخر آب گرم

 

مجموعه ویدئوهای آموزشی در مورد استخر:

دوره آموزشی تصفیه، فیلتراسیون، ضدعفونی و تعادل شیمیایی آب استخر و جکوزی

دوره آموزشی سیستم گردش آب استخر و انواع سرریزهای استخر و جکوزی

   دوره آموزشی طراحی سیستم تهویه مطبوع استخرهای سرپوشیده

  طراحی دوره آموزشی طراحی  سیستم گرمایش آب استخر و جکوزی

دوره جامع طراحی تاسیسات مکانیکی انواع استخر،سونا و جکوزی

 

آیا سیستم گردش آب استخر برای استخرهای بزرگ و کوچک یکسان است؟

خیر، سیستم گردش آب استخر برای استخرهای بزرگ و کوچک ممکن است متفاوت باشد. در استخرهای بزرگ، سیستم گردش آب باید قادر به پردازش حجم بیشتری از آب باشد و به طور کلی باید بزرگتر و قدرتمندتر باشد تا بتواند حجم زیادی از آب را در طول زمان جریان دهد. همچنین، در استخرهای بزرگتر ممکن است از چندین پمپ و فیلتر استخر استفاده شود تا بتوان از ظرفیت بالا بهره برد.

در مقابل، در استخرهای کوچکتر، سیستم گردش آب ممکن است ساده‌تر باشد و معمولاً از یک پمپ و یک فیلتر ساده تر تشکیل شود. همچنین، در استخرهای کوچکتر ممکن است نیازی به تزریق کلر نباشد و از روش‌های دیگری برای حفظ کیفیت آب استفاده شود. بنابراین، سیستم گردش آب برای استخرهای بزرگ و کوچک ممکن است متفاوت باشد و باید با توجه به نیازهای هر استخر، طراحی و اجرا شود

 

 

سخن آخر در مورد سیستم گردش آب استخر

تا اینجا با مکانیزم گردش آب استخر آشنا شدید و از تجهیزات و بخش های وابسته به این سیستم مثل پمپ، سیستم تصفیه، قسمت ورودی و خروجی، سرریز و… مطلع شدید، حال اگر سوالی در مورد تاسیسات استخر و سیستم گردش آب استخر دارید در اینجا برایمان درج کنید. مهندسین سودا در اسرع وقت جوابگو سوالات شما هستند.  اگر هم قصد شرکت در کلاس های آموزشی دارید میتوانید دوره های سودا را تهیه کنید. ما همه جوره کمک حال شما هستیم 🙂 

 

5/5 - (7 امتیاز)
دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید