بررسی سیستم سرریز استخر

بررسی سیستم سرریز استخر

سیستم سرریز استخر یکی از اصلی‌ترین سیستم‌های تصفیه آب استخر و تهویه هوا در استخرها می‌باشد. در این سیستم، آب استخر از روی لبه های استخر به یک مخزن باز مسیریابی می‌شود و از آنجا به وسیله لوله‌های خاصی به تصفیه‌گر و بازگشت به استخر هدایت می‌شود. طراحی و نصب سرریز استخر، باید با توجه به الزامات انجام شود. از آنجایی که سیستم سرریز استخر نیاز به تخصص دارد، قصد داریم در این مقاله به طور تخصصی به موضوع لوله کشی استخر سرریز بپردازیم.

 

زمان تقریبی برای خواندن مقاله تخصصی سرریز استخر، نهایتا  ۷ دقیقه است 🙂

 

سیستم سرریز استخر چیست؟

در سیستم سرریز استخر، آب استخر به صورت پیوسته از سوی لبه‌های استخر به داخل مخزن سرریز جاری می‌شود و از آنجا به تصفیه‌گرها منتقل می‌شود. در این حین، هوا نیز از لبه‌های استخر جذب شده و به وسیله سیستم تهویه هوا به خارج از استخر منتقل می‌شود.

سیستم سرریز استخر دارای مزایایی مانند جلوگیری از ایجاد ترشحات آبی در دیواره‌های استخر، تهویه هوای بهتر در محیط استخر، حفظ کیفیت آب استخر و جلوگیری از شل شدن ورق‌های استخر می‌باشد. همچنین طراحی مناسب و صحیح سیستم سرریز استخر می‌تواند به کاهش مصرف آب و انرژی در استخر کمک کند.

به طور کلی، سیستم سرریز استخر یکی از مهم‌ترین سیستم‌های تصفیه و تهویه هوا در استخرها می‌باشد که در نتیجه استفاده از آن، امنیت و راحتی کاربران استخر بهبود می‌یابد.

 سیستم سرریز استخر چیست؟

 

سيستم هاي سرريز آب كاسه استخر

اهداف مهم تعبيه سرريز آب استخر:

  • جمع آوري مداوم اجسام معلق
  • جمع آوری كف هاي ايجاد شده بر سطح آب
  • حذف و يا كاهش قابل ملاحظه موج يا تلاطم ايجاد شده بر روي سطح آب

نکات مهم سیستم سرریز آب استخر

  • از نكات مهم ديگر كه در طراحي و ساخت سرريزهاي پيرامون استخر بايد حتماً مورد توجه قرار گيرد، نوع طراحي سرريز مي باشد كه به هيچ وجه نبايد دست يا پاي شناگران در آن گیرکند.
  • سرريزها بايد دور تا دور استخر تعبيه شده و شكل و اندازه آنها چنان باشد كه شناگران زماني كه از آنها به عنوان دستگيره استفاده ميكنند نتوانند پا يا بازوي خود را در آنها داخل كنند.
  • سرريزها همچنين بايد بتواند اجرام شناور در آب استخر را كه به آن وارد ميشوند نگه داشته و از برگشت آنها به داخل استخر در اثر موج ناگهاني آب ورودي، جلوگيري نمايند.
  • خروجي هاي سرريزها به فواصل 3 تا 4.5 متر در داخل سرريزها و دور تا دور محيط استخر تعبيه ميگردند.
  • سرريزها بايد به سمت اين خروجيها شيب بندي شوند.

نکات مهم سیستم سرریز آب استخر

انواع طراحی سیستم سرریز استخر

در حال حاضر سيستم هاي سرريز برای انواع استخر از نظر ساختار به صورت هاي زير طراحي و اجرا مي شود:

  • سرریزهای توکار (گاتر)
  • سرريزهاي هم سطح (روش سرریزی)
  • سرريزهاي نقطه اي (اسکیمر)

بررسی سیستم سرریز توکار استخر

سرريزهاي توكار مشابه شكل طراحي و به صورت درجا و معمولاً از بتن، دور تا دور كاسه استخر اجرا مي شود. در طراحي اين نوع سرريزها، براي راحتي و ايمني شناگران توصيه مي شود كه فاصله لبه استخر تا سطح آب به حداقل ممكن كاهش يابد. از اين رو، عرض و عمق كانال سرريز بايد به بيشترين اندازه ممكن افزايش يابد.

در استخرهايي كه در آنها سرريز توكار نصب مي گردد، مطابق شكل بايد علاوه بر كانال انتقال سرريز آب استخر به سيستم تصفيه، يك كانال ديگر نيز در حاشيه و كنار لبه استخر با درپوش پلاستيكي مناسب ايجاد نمود، تا آب هاي ناشي از خروج شناگران و يا شيرجه آنها و نيز آب حاصل از شستشوي حاشيه استخر از طريق آن وارد سيستم تصفيه شده تا از ورود مجدد آب به داخل كاسه استخر جلوگيري گردد.

اگرچه حتی در حالتی که استخر کاملا از شناگر خالی است هم در حدود 60 تا 70 درصد از آب از این مجرا وارد موتورخانه می شود، اما با همه این وجود برخی از طراحان در عمق 30 سانتی متری پایین تر از گاتر یک انشعاب 2 اینچ به مسیر خروج آب متصل می کنند تا مسیر مکش پمپ همواره پر از آب باشد. لازم به ذکر است از این مسیر تنها 20 درصد از 80 درصد آب خروجی از سطح باید عبور کند که این امر باید توسط شیر کنترل دبی تنظیم گردد.

سرریز استخر

 

 

مزایای سیستم سرریز توکار استخر:

ايجاد سطح آب ساكن و بدون موج در استخرهاي مسابقه از اهميت بسياري برخوردار است و بزرگترین مزیت سرريز توكار این است که با آبروي گود و پهن نيز موجگير مناسبي براي استخرها خواهد بود. سرريزها بايد شيب مناسبي به سمت مجراي خروجي داشته باشند تا آب وارد شده به آن بدون توقف به سيستم تصفيه آب استخر و گردش آب استخر منتقل گردد.

 

مزایای سیستم سرریز توکار استخر:

 

معایب سرریز توکار استخر:

اجراي چنين سرريزي به نظارت و دقت بيشتری در اجرا نیاز دارد. اجرای این سرریزها مستلزم هزينه نسبتاً زيادي خواهد بود.

مطلب مرتبط:

بررسی سیستم سرریز هم سطح

سيستم سرريز هم سطح كه مشابه شكل طراحي مي شود، ابتدا فقط در استخرهاي تفريحي و آموزشي مورد استفاده قرار مي گرفت. در صورتي كه در حال حاضر با استفاده از سيستم هاي بارزسازي خط پايان، اين نوع استخرها ضمن اينكه مناسب آموزش، تمرين و تفريح شناگران ميباشد، برگزاري مسابقات در آن نيز به نحو بسيار مطلوبي امكان پذير شده است. در این روش تراز سطح آب دائما با تراز لبه استخر یکسان است و اصطلاحا استخر لب به لب پر از آب است.

سرریز همسطح

مزایای سرریز هم سطح:

سيستم سرريز هم سطح با كانال سرتاسري و پر ظرفيت، جذب موج و تلاطم آب استخر را به راحتي امكان پذير ميكند. توسط اين سيستم امكان جمع آوري آب هاي سطحي حاشيه استخر نيز به راحتي وجود داشته و از برگشت آن به كاسه استخر جلوگيري مي شود. لازم به ذکر است که سيستم سرريز هم سطح مناسب استخرهاي سرپوشيده مي باشد.

در روش سرریز هم سطح بهتر است که در اطراف کاسه استخر دو گریل در کنار هم اجرا شود: گریل اول جهت جمع آوری آلودگی های روی سطح آب می باشد که به سمت سیستم تصفیه هدایت می شود. گریل دوم برای جلوگیری از ورود آلودگی های محوطه بر اثر شستشوی محوطه پیرامون کاسه استخر اجرا می گردد. آب گریل دوم به چاه جذبی منتقل می گردد.

همان طور که در بالا توضیح داده شد از نظر دفع آلودگی این روش از روش گاتری بهتر است، اما حد فاصل بین گریل ها و لبه استخر را منطقه لیزی تشکیل می دهد که بسیار خطرناک است. البته در روش های جدید اجرای معماری استخر می توان این فاصله را حذف نمود یا به حداقل رسانید. مطابق روش سرریز توکار، در نظر گرفتن یک انشعاب به قطر 2 اینچ در عمق 30 تا 40 سانتی توصیه می شود.

 

بررسی سیستم سرریز اسکیمر استخر (سرریز نقطه ای)

سرريزهاي نقطه اي مشابه شكل طراحي و ساخته مي شوند. معمولاً در استخرهاي كوچك و يا خانگي به صورت مستقل كار گذاشته مي شود. اين نوع سرريزها ويژگي جذب موج ندارد و داراي ظرفيت محدود ميباشند. در این روش وقتی استخر خالی از شناگر است، تراز سطح آب پایین تر از لبه استخر است.

حداكثر كارآيي سرريزهاي نقطه ای براي گردش مناسب آب و پاكسازي آن، در استخرهاي با حداكثر مساحت كاسه 150 متر مربع مي باشد كه در حد استخرهاي خانگي و كوچك به حساب مي آيد. بنابراين از اين سيستم نبايد به تنهايي براي استخرهاي عمومي و با مساحت كاسه بيشتر از 150 متر مربع استفاده شود.

 

بررسی تعداد اسکیمر 

در استخرهايي كه از سر ريز هاي نقطه اي يا اسکیمرها استفاده مي شود، به ازاء هر 36 متر مربع يك اسکیمر مورد نياز است. گاهي اوقات ممكن است به تناسب نوع طراحي استخر و يا نحوه استفاده از آن به يك اسکیمر اضافي به منظور انجام مطلوب عمليات كف گيري نياز باشد. اسکیمرها بايد در محلي قرار داده شود كه بطور موثري تمامي سطح آب را بدون تداخل و يا حداقل گردش، كف زدايي كند.

 

بررسی شیوه تنظیم و کنترل اسکیمر

اسکیمرها بايد داراي يك دريچه متحرك يكطرفه باشند كه به طور اتوماتيك اسکیمر را تنظيم نمايد. این دریچه به طور آزاد و مداوم اين كار را در حالت٬ها و شرايط مختلف و در يك محدوده 10 سانتي متري بالاتر از سطح آب انجام می دهد. در صورت افزایش سطح آب نیروی فشار هیدرواستاتیکی آب بر نیروی فنر غلبه می کند و دریچه را پایین می آورد تا آب استخر بیشتر تخلیه شود.

تمامي آب كف گيري شده بايد قبل از اينكه با پمپ مكنده دستگاه برخورد نمايد از درون يك سبد و يا توري جابجا شونده و قابل شستشو عبور داده شود. دستگاههاي اسکیمر بايد شامل يك وسيله براي جلوگيري از گير افتادن هوا داخل لوله مكش باشد. برای همین باید از طریق دریچه بازدید به هوای آزاد راه داشته باشد.
هنگام اجرای اسکیمر مانند روش گاتری یک انشعاب از عمق 40 سانتیمتری سطح آب استخر به اسکیمر وصل می کنند تا از وجود دائمی آب در خط مکش پمپ اطمینان حاصل شود. به این انشعاب اصطلاحا خط متعادل سازی می گویند. لازم به ذکر است که آب خروجی از این خط نیز باید وارد سبد آشغالگیر شود. با افزايش تعداد سرريزها ظرفيت پاكسازي نيز افزايش مييابد.

بررسی شیوه تنظیم و کنترل اسکیمر

 

معایب سیستم سرریز نقطه ای 

  • گردش ناهماهنگ آب
  • عدم جذب موج
  • هزينه مضاعف به علت تكرار واحدها
  • ناايمني سيستم دريچه هاي بازديد سرريزها در حاشيه استخر
  • دوام كم قطعات آبرو

 

بخشی از ویدیوی آموزشی در مورد سیستم گردش آب و سرریز استخر


مجموعه ویدئوهای آموزشیِ تخفیف خورده، در خصوص تاسیسات استخر:

تصفیه، فیلتراسیون، ضدعفونی و تعادل شیمیایی آب استخر و جکوزی

سیستم گردش آب استخر و انواع سرریزهای استخر و جکوزی

طراحی سیستم تهویه  مطبوع استخرهای سرپوشیده

طراحی سیستم گرمایش آب استخر و جکوزی

دوره جامع طراحی تاسیسات مکانیکی انواع استخر،سونا و جکوزی

 

بررسی سیستم سرریز جکوزی

برای جلوگیري از تجمع چربی هاي پوست و مواد آلی و آرایشی بر روي سطح آب جکوزي توصیه می گردد مدار سرریز جکوزی به روش هم سطح اجرا گردد. همچنین توصیه می گردد که تا جای ممکن براي جکوزي ها از اسکیمر استفاده نشود. زیرا در روش فوق سطح آب از لبه جکوزي همواره ده سانتیمتر پایین تر قرار دارد و به دلیل دمای بالای آب جکوزی امکان رسوب گذاری روی دیواره جکوزي و جمع شدن چربی ها دور اسکیمرها وجود دارد.

 

اگر به هر دلیلی مجبور به استفاده از اسکیمر در جکوزی شویم، از اسکیمرهای کوچکی موسوم به اسکیمر آیفونی استفاده می شود. این اسکیمرها در دو نوع سبد دار و بدون سبد موجود است. تعداد این اسکیمرها در جکوزی حداکثر می تواند به تعداد نازل های رینگ بالایی باشد.

معمولا در جکوزی ها به علت دمای بالاتر آب نسبت به استخر امکان رسوب گذاری بیشتر است. بنابراین بایستی سختی آب جکوزی کمتر از سختی آب استخر باشد، از این رو نرخ دورریز آب در جکوزی ها بالاتر از استخر می باشد. برخی از طراحان برای رسیدن به این هدف یکی از اسکیمرهای آیفونی را مستقیما به خط فاضلاب وصل می کنند.

 

شماره تماس برای درخواست خدمات پیاده سازی سیستم سرریز استخر و دیگر تاسیسات استخر

سفارش خدمات  88831021-021

درخواست خدمات فوری  09360002428

همیشه از قدیم گفته اند، کار را به کاردان بسپارید 🙂

 

بررسی مخزن تعادل استخر در سیستم سرریز استخر

همان گونه که در قسمت های قبلی توضیح داده شد در سیستم های سریزی توکار و هم سطح، حتی در حالتی که هیچ شناگری در آب وجود ندارد باید حدود 60 تا 70 درصد آب برگشتی از طریق این سرریزها به موتورخانه برگردانده شوند. لذا در این نوع از استخرها کاسه استخر باید دائما پر از آب باشد. حال فرض کنید گروهی از شناگران به یکباره وارد آب استخر می شوند، که نتیجه آن بالا آمدن ناگهانی سطح آب استخر می باشد.

حال اگر مخزن ذخیره ای وجود نداشته باشد که بتواند این حجم آب را در خود ذخیره کند، مجبور می شویم که آب اضافه را از طریق مجاری فاضلاب از مدار استخر خارج کنیم. بدیهی است که بعد از خروج شناگران از استخر، سطح آب کاسه استخر پایین خواهد آمد و باید مجددا مقدار زیادی آب به مدار استخر تزریق کنیم تا استخر کاملا پر شود. لذا برای جلوگیری از هدررفت آب و انرژی زیادی که برای گرمایش آب استخر و تصفیه آب استخر صرف می شود، برای استخرها مخزن تعادل (بالانس) در نظر می گیرند.

وقتی که از مخزن تعادل استفاده می کنیم در هنگام ورود شناگران به استخر، حجم آب سرریز شده وارد این مخزن می شود و پس از خروج شناگران، پمپ آب درون مخزن مجددا همان آب را وارد استخر می کند.

لازم به توضیح است که معمولا آب جبرانی استخر نیز وارد همین مخزن شده و از طریق مخزن تعادل وارد مدار آب استخر می شود. امروزه تقریبا در کلیه استخرهای بزرگ و متوسط مخزن بالانس اجرا می گردد، زیرا هزینه های بهره برداری از استخر را به میزان چشمگیری کاهش می دهد.

 

بررسی مخزن تعادل استخر در سیستم سرریز استخر

 

 اشتباهات اجرایی رایج در انتخاب روش سرریز

امروزه در بسیاری از خانه های ویلایی در کشور مشاهده می شود که برای زیبایی استخر و جکوزی مطابق شکل رو به رو به صورت چسبیده به هم اجرا می گردد. اجرای این نوع چیدمان با روش اسکیمری کاملا غلط می باشد، به دلیل اینکه سرریز جکوزی وارد استخر می شود و به علت اختلاف دما و اختلاف نرخ گردش آب استخر و جکوزی تعادل سیستم به هم می خورد.

همچنین اجرای روش سرریزی به این صورت که آب سرریز قسمتی از جکوزی وارد سرریز شود و آب قسمتی دیگر وارد استخر گردد نیز اشتباه است. لذا اگر معماری استخر و جکوزی به این صورت بود، جکوزی حتما باید به روش سرریزی اجرا گردد، و دور تا دور جکوزی به طور کامل گریل اجرا گردد. تا کل آب جکوزی وارد گریل سرریز شود و مجددا در مدار خود جکوزی به گردش در آید و با آب استخر مخلوط نشود.

مجموعه ویدئوهای آموزشی بیشتر مرتبط با تاسیسات استخر:

 

سخن آخر در مورد سیستم سرریز استخر

 

تا اینجا با مبحث مهم سرریز استخر آشنا شدید و با هم به موضوعاتی مثل انواع طراحی سیستم سرریز استخر، اهداف مهم تعبيه سرريز آب استخر و… پرداختیم. حال اگر در مورد سیستم سرریز جکوزی و استخر سوالی ذهنتان را درگیر کرده، میتوانید در زیر برای ما بنویسید. مهندسین سودا در اسرع وقت پاسخگو هستید. 

در اخر جا  دارد بگوییم که مجموعه آموزشی سودا، برای شما پکیج ها و دوره های ویژه برای طراحی تاسیسات استخر آماده کرده است. برای شرکت در دوره ها و تهیه مجموعه ویدیوهای آموزشی میتوانید به لینک های زیر سر بزنید.  

5/5 - (2 امتیاز)
دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید