روش تهیه برآورد هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه (ضریب تجهیز کارگاه)

روش تهیه برآورد هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه (ضریب تجهیز کارگاه)

ضریب تجهیز کارگاه چیست؟ روش تهیه برآورد هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه چگونه است؟ درصد تجهیز کارگاه چیست؟ بخشنامه نحوه پرداخت تجهیز کارگاه از کجا دانلود کنیم؟ دستورالعمل تجهیز و برچیدن کارگاه چیست؟  نحوه محاسبه تجهیز کارگاه در صورت وضعیت چگونه است؟  ضریب تجهیز کارگاه در سال 1401 و 1402 چقدر است؟ 

روش تهیه برآورد هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه

روش اول تهیه برآورد هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه:

مهندس مشاور یا کسانی که کار برآورد هزینه را برعهده دارند باید بر اساس قیمتهای منطقه اجرای پروژه و با اعمال هزینه‌های بالاسری با توجه به شرایط و نوع نیاز کارهای پروژه و روش انجام کارها اقتصادی ترین روش را برای تجهیز کارگاه در نظر گرفته و بر مبنای آن هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه را به شکل مقطوع محاسبه کرده و جدول مخصوص درج کند و اگر شرایط مخصوصی برای تجهیز و برچیدن کارگاه نیاز است آن را در اسناد مناقصه پیش بینی کند. ما مطلبی جداگانه در مورد انواع ضریب پیمان تولید کرده ایم. در این پست میخواهیم ویژه به سراغ ضریب کارگاه برویم.

 

روش تهیه برآورد هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه

 

  • هزینه حمل و نصب و همچنین استهلاک ساختمان‌های پیش ساخته مانند کاروان‌ها،کیوسک ها،قطعات پیش ساخته ساختمانها و مانند آنها بخشی از هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه محسوب میشود.
  • در قراردادهایی که چند فهرست بها در آنها استفاده میشود فقط یک فهرست تجهیز و برچیدن کارگاه برای تمام کار تهیه میگردد.
  • جمع هزینه‌های تجهیز و برچیدن کارگاه بدون در نظر گرفتن کارهای خدماتی به مشاور و کارفرما و هزینه‌های ایمنی کارگاه میباشند و نباید بیشتر از ۴ یا ۵ درصد از کل هزینه کار باشد.

 

روش دوم تهیه برآورد هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه:

در این روش واحدی که وظیفه انجام برآورد را برعهده دارد هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه را به صورت عددی بین ۴ تا ۵ درصد از مبلغ خالص اجرای پروژه در نظر گرفته و در اسناد مناقصه ثبت میکند. این مبلغ پس از اعمال ضریب پیمانکار و همراه با پیشرفت کار پرداخت میگردد.

ساختمان‌ها، تاسیسات و راه‌های پیش بینی شده در محاسبه مبلغ تجهیز و برچیدن کارگاه

  • ساختمان‌ها، راه ها و تجهیزات مربوط به تجهیز و برچیدن کارگاه در محاسبات به شکل موقت و فقط برای استفاده در دوره انجام پروژه در نظر گرفته میشوند.
  • برای کاهش هزینه های تجهیز کارگاه ساخت ساختمان‌ها و تاسیساتی که برای بهره برداری در پروژه پیش بینی شده اند و میتوان در زمان انجام کار از آنها بعنوان کارگاه استفاده نمود در اولویت قرار گرفته و استفاده از آنها برای تجهیز کارگاه در اسناد پیمان ثبت میشود. در این صورت هزینه این موارد بر اساس ردیف مربوط به آنها در فهرست بها محاسبه میشود و در هزینه اجرای کار منظور میگردد.
  • در صورتیکه از تاسیسات و زیربناهایی که برای دوران بهره‌برداری بوده و متعلق به پروژه اصلی میباشد به‌منظور تامین آب،گاز،برق،مخابرات و یا برای کارهای اداری،پشتیبانی یا موارد اینچنینی استفاده شود بدلیل اینکه هزینه‌ آنها محاسبه شده و در ردیفها و فصلهای مربوطه آورده شده است هزینه ساخت آنها در تجهیز و برچیدن کارگاه منظور نمیشود.

نکته:  در قراردادهایی که فسخ شده و یا خاتمه می‌یابند در مورد بها مصالح بازیافت شده از ساختمانهای ساخته شده با درنظر گرفتن میزان پیشرفت کار تجهیز کارگاه و شرایط دیگر بین کارفرما و پیمانکار توافق صورت میگیرد.

 

تدارکات،آب،گاز،برق و مخابرات و راه‌های دسترسی به کارگاه

چگونگی تامین آب،گاز، برق و مخابرات مورد نیاز کارگاه هنگام اجرای کار باید در شرایط خصوصی پیمان تعیین شود. در صورتی که برای تامین موارد ذکر شده در دوره انجام کار نیازی به اجرای لوله‌کشی، کابل کشی، کانال کشی و غیره باشد باید نحوه انجام دادن و اجرای آنها در شرایط خصوصی پیمان ذکر شده باشد.

  • هزینه آب و برقی که در دوران انجام کار مصرف میشود در فهرست بها و فصل ها و ردیف‌های مربوطه محاسبه میشود و هزینه آن در قسمت هزینه‌های تجهیز کارگاه وارد نمیشود.
  • در صورتی که کارفرما بخواهد کارهایی از قبیل امکانات برق رسانی و یا تدارکات آب سانی، احداث چاه آب، احداث راه های ارتباطی به کارگاه، لوله کشی و عملیات گازرسانی به کارگاه و غیره را در دوران انجام کار برعهده بگیرد باید تعهدات کافرما با جزئیات و به طور مشخص در قرارداد ذکر شده باشد و هزینه‌های مربوط به این کارها در هزینه‌های تجهیز کارگاه آورده نشود.
  • در صورتیکه هزینه‌های گفته شده برعهده کارفرما نباشد پس از کسر هزینه‌های قابل برگشت در هزینه‌های مربوط به تجهیز و برچیدن کارگاه محاسبه میشود.
  • اگر ساخت راه‌های دسترسی به کارگاه برعهده کارفرما نباشد هزینه برطبق مقادیر درج شده در قسمت راه،راه آهن و باند فرودگاه در فهرست بها محاسبه میشود و به شکل مقطوع به هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه اضافه میگردد.

تامین زمین تجهیز کارگاه

 

تامین زمین تجهیز کارگاه

با توجه به این که بر اساس شرایط عمومی پیمان کارفرما باید زمین مورد نیاز برای تجهیز کارگاه را در اختیار پیمانکار قرار دهد اما اگر قرار باشد تا قسمتی یا تمام زمین تجهیز کارگاه توسط پیمانکار تامین شود باید جزئیات و چگونگی این کار در شرایط خصوصی پیمان درج شده و هزینه اجاره زمین نیز در محاسبه هزینه‌های تجهیز و برچیدن کارگاه محسوب شود.

 

هزینه غذای کارکنان پیمانکار و کارفرما در کارگاه

  • در هزینه بالاسری هزینه غذای کارکنان پیمانکار در کارگاه منظور شده است و در صورتیکه پیمانکار هزینه یا کمک هزینه‌ای برای تامین غذای کارگران بپردازد، این هزینه در قسمت هزینه‌های تجهیز و برچیدن کارگاه محاسبه خواهد شد.
  • در صورتی که غذای کارکنان کارفرما و مهندس مشاور و آزمایشگاه در کارگاه تامین شود، تعداد افراد مصرف کننده غذا باید در شرایط خصوصی پیمان معین شود و هزینه‌های آن به صورت مقطوع بخشی از هزینه‌های تجهیز کارگاه محسوب میشود.

 

هزینه راه‌های انحرافی

هزینه راه های انحرافی بر طبق فهرست بها و در رشته راه، باند فرودگاه و زیرسازی راه آهن محاسبه میشود و ارقام آن در فهرست بهای منضم به پیمان درج میگردد و جزو هزینه‌های تجهیز کارگاه منظور نمیشود.

مبحث تجهیز مازاد در محاسبه ضریب پیمان تجهیز

  • پرداخت هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه توسط کارفرما فقط در اندازه تامین تجهیزات مورد نیاز پیش بینی شده در مدارک و اسناد پیمان صورت میگیرد و هزینه اضافی برای تجهیز پرداخت نمیشود و در صورت تجهیز مازاد هزینه آن بر عهده پیمانکار میباشد.
  • در صورتیکه بر اساس شرایط عمومی پیمان در مبلغ پیمان تغییراتی صورت بگیرد، تغییری در مبلغ تجهیز و برچیدن کارگاه صورت نمیگیرد و فقط هزینه اضافی برای قیمت جدید پرداخت میشود. به این معنی که اگر کار جدیدی به پیمانکار محول شود که برای انجام آن کار احتیاج به تجهیزات اضافی نسبت به آنچه در پیمان درج شده است در کارگاه باشد، هزینه اقلام مورد نیاز جدید نباید بیشتر از ۲۵ درصد از هزینه مقطوع تجهیز و برچیدن کارگاه که در پیمان آمده است باشد و در مورد آن با پیمانکار توافق صورت میگیرد.

 

هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه

جمع تمام هزینه‌های مقطوع تجهیز و برچیدن کارگاه به غیر از محسوب کردن مبالغ مقطوع مربوط به ردیف‌های ۴۲۰۳۰۱ تا ۴۲۰۳۰۳ و ۴۲۱۰۰۱ تا ۴۲۱۱۰۴ در فهرست تجهیز و برچیدن کارگاه از مقدار تعیین شده نباید بیشتر باشد و اگر در موارد خاصی بیشتر از حد معین شده بشود این هزینه ها باید قبل مناقصه یا برگشت کار هنگام ترک مناقصه توسط شورای عالی فنی تصویب شود.

  • پرداخت هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه در صورتیکه هر یک ردیف های مربوطه تامین شده باشد با در نظر گرفتن نحوه پرداخت تا سقف مبلغ تعیین شده برای آن ردیف پرداخت میگردد.
  • هزینه بیمه کردن ساختمان‌ها و تاسیسات موقت که برای تجهیز کارگاه احداث شده‌اند بر عهده پیمانکار میباشد.
  • تمام ساختمان‌ها و تاسیساتی که برای تجهیز کارگاه در زمین‌هایی احداث شده اند که از کارفرما تحویل گرفته شده باید پس از انجام کار برچیده شوند. تمام تجهیزات و مصالح بازیافتی از برچیدن آنها در صورتیکه توسط کارفرما تامین نشده باشند متعلق به پیمانکار هستند. به غیر از قطعات و سازه‌های پیش ساخته در صورتیکه که کارفرما به ساختمانها و تاسیسات مربوط به تجهیز کارگاه که پیمانکار آنها را احداث کرده است نیاز داشته باشد، بهای مصالح و اقلام آنها بر طبق قیمت روز محاسبه شده و در صورت توافق طرفین پس از پرداخت مبلغ محاسبه شده به پیمانکار به کارفرما واگذار میشوند.

 

مطلب مرتبط: قراردادهای پیمانکاری

 

تجهیز کارگاه رشته‌های متفاوت

  • هزینه تجهیز کارگاه در فهرست‌های پایه رشته‌های عمران، تاسیسات برقی و مکانیکی،آبرسانی روستایی،راه آهن و باند فرودگاه، شبکه توزیع آب و جمع آوری فاضلاب،راهداری، منابع طبیعی و آبخیزداری به صورت ۴ درصد از هزینه محاسبه شده برای تمام پروژه در نظر گرفته میشود.
  • در کارهای مربوط به رشته‌های آبیاری تحت فشار،آبیاری، زهکشی و خطوط انتقال آب هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه به صورت ۵ درصد از هزینه اجرای پروژه در نظر گرفته میشود.
  • در کارهایی که از چند فهرست بها برای محاسبه هزینه انجام آنها استفاده میشود در صورتیکه درصد محاسبه هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه آنها با یکدیگر متفاوت باشند عددی بین ۴ و ۵ درصد از هزینه اجرای کار در نظر گرفته میشود.

شرایط کلی و سایر موارد تجهیز کارگاه

 

لیست دوره ها و فایل های آموزشی پیشنهادی در خصوص شاخص های تعدیل و ضریب کارگاهی

 

 

شرایط کلی و سایر موارد تجهیز کارگاه

  • به غیر از تجهیزاتی که تامین آنها طبق مفاد شرایط عمومی پیمان و فهرست بها بر عهده ‌کارفرما است هر نوع تجهیزات دیگری که کارفرما بخواهد به تجهیز کارگاه اضافه کند باید در شرایط خصوصی پیمان درج شده باشد.

  • مبلغ تجهیز کارگاه‌هایی مانند آهنگری، نجاری،تاسیسات،ساخت قطعات پیش ساخته و آرماتور بندی در ردیف‌ها و فصل‌های فهرست بها محاسبه شده و به همین جهت در ردیف های مربوط به تجهیز و برچیدن کارگاه محاسبه نمیشود.

  • هزینه تجهیز تعمیرگاه‌های ماشین آلات در ردیف هزینه ساعتی ماشین آلات در فصل‌های مربوطه درج و محاسبه میشود بهمین دلیل در ردیف‌های مربوط به تجهیز و برچیدن کارگاه وارد نمیشوند.

  • هزینه تامین وسیله نقلیه برای مهندس مشاور،کارفرما و آزمایشگاه برعهده پیمانکار نمیباشد و احتساب آن در هزینه اجرای پروژه غیر مجاز است.

  • جزئیات و مشخصات ساختمانهای مربوط به کارکنان کارفرما، آزمایشگاه و مهندس مشاور در مدارک مناقصه ثبت گردیده و هزینه ساخت آنها با در نظر گرفتن نقشه‌های کاری و جزئیات معین شده است و به شکل مقطوع محاسبه میشود.

  • پیمانکار باید سریعا بعد از تحویل کارگاه بر اساس فهرست معین شده برای تجهیز کارگاه اقدام به تهیه طرح جانمایی تجهیز کارگاه کرده و مهندس مشاور نیز باید آن را تایید کند. سپس تجهیز کارگاه بر اساس آن صورت گیرد.

  • بر اساس روش تعیین شده در اسناد پیمان کار فرما باید برای تامین آب،گاز،برق و مخابرات پیمانکار را به سازمان و دستگاههای دولتی و مربوطه جهت دریافت انشعاب آب،گاز،برق و تلفن،دریافت مجوز احداث چاه نیمه عمیق یا چاه عمیق و موارد این چنینی معرفی کند.

  • پیمانکار باید کار تجهیز کارگاه را در مدت زمانی که برای انجام این کار مشخص شده است و با توجه به شرایط منطقه به شکل تعریف شده انجام دهد و در صورتیکه در اسناد پیمان مشخصات فنی خاصی برای انجام تجهیز و برچیدن کارگاه در نظر گرفته شده است باید تمام موارد را رعایت کند.

 

فهرست بها جدید در سال ۱۴۰۲ (برای محاسبات ضریب پیمان کارگاهی)

فهرست بها ابنیه ۱۴۰۲

فهرست بها برق ۱۴۰۲

فهرست بها مکانیک ۱۴۰۲

فهرست بها راه و باند ۱۴۰۲

در صورت نیاز به راهنمایی و مشاوره قبل از تهیه مجموعه ویدیوهای آموزشی میتوانید با مجموعه سِودا تماس بگیرید. 02188831021

 

 

نحوه پرداخت هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه در صورت وضعیت‌ها

  • هزینه هر ردیف مربوط به تجهیز و برچیدن کارگاه با به نسبت پیشرفت کار همان ردیف برآورد شده و در صورت وضعیت‌ها ثبت میشود.
  • هزینه کارهایی که انجام آنها به شکل خرید و یا اجاره میباشد در صورتیکه به قسمتی از کار مربوط باشد به نسبت پیشرفت آن قسمت از کار محاسبه میگردد و چنانچه به تمام کار مربوط باشد به نسبت پیشرفت کل پروژه محاسبه و پرداخت میگردد
  • هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه در صورت وضعیت‌ها بعد از محاسبه اضافه و یا تخفیف پیشنهادی پیمانکار درج میگردد.
  • در پایان کار و بعد از اتمام کار برچیدن کارگاه هزینه آن در صورت وضعیت درج و پرداخت میگردد.
  • در پروژه‌هایی که هزینه انجام آنها کمتر از ۵۰ میلیارد ریال است در صورتیکه مهندس مشاور یا شخصی که وظیفه برآورد هزینه را برعهده دارد درخواست کند، هزینه‌های مشاور در ردیف‌های ۴۲۰۳۰۱ تا ۴۲۰۳۰۴ قبل از انجام مناقصه و در صورت تایید کارفرما درج نمیشود که در این حالت این هزینه‌ها به صورت جداگانه به مشاور پرداخت میگردد.

 

 

این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟
دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید