سیم کشی تابلو برق سه فاز و تک فاز +اصول سیم کشی تابلو برق صنعتی

سیم کشی تابلو برق سه فاز و تک فاز +اصول سیم کشی تابلو برق صنعتی

اصول و استانداردهای سیم کشی تابلو برق صنعتی

قطعا شما هم گوگل را برای پیدا کردن یک منبع آموزشی برای سیم کشی تابلو برق صنعتی زیر و رو کرده اید یا در حال کَنکاش هستید. اگر چنین است باید بگوییم که به منبع خوبی رسیده اید. 🙂 بدون اغراق، در این پست، همه چیز در مورد نحوه سیم کشی تابلو برق سه فاز و تک فاز خواهید دانست.

باید خدمتتان عرض کنیم که طراحی درست سیم کشی کشی تابلو برق صنعتی، از  مهم‌ترین مراحل نقشه کشی و نصب و طراحی تابلو برق است.  مرحله سیم کشی تابلو برق، واقعا حساسیت زیادی دارد. به همین دلیل در این پست به طور شفاف و گام‌به‌گام به سراغ  آموزش سیم کشی تابلو برق سه فاز و سیم کشی تابلو برق تک فاز رفته ایم. با هم یک سری اصول و استانداردها را بررسی میکنیم، با اجزای شبکه تابلو برق آشنا میشویم و  نقشه سیم کشی تابلو برق ساختمان را بررسی میکنیم. دانشجو، متخصص، مهندس، پیمانکار و یا دانش پژوه عزیز، همراه سودا باشید.


 

 

علت اهمیت بالای مبحث سیم کشی تابلو برق صنعتی چیست؟

بدیهی است وقتی که از مباحث برق حرف میزنیم، یکی از مواردی که بسیار اهمیت پیدا میکند،  طراحی و مونتاژ تابلو برق های صنعتی، سیم کشی تابلو برق سه فاز است. وجود تابلو برق  در محیط آنقدر ضروری است که با نبودش، هر لحظه باید منتظر ایجاد یک خسارت ماند. اما با رعایت اصول سیم کشی تابلو برق می‌توان امنیت جانی و مالی افراد حاضر در محیط را به حداکثر رساند و از تجهیزات برقی و دستگاه ها محافظت کرد و مصرف انرژی را کاهش داد و بازدهی قطعات مختلف در شبکه تاسیسات برق ساختمان را بالا برد. در یک کلام، باید بگوییم که  نبود تابلو برق قطعا ضررهای زیادی به مجموعه وارد میشود. با عدم رعایت اصول سیم کشی تابلو برق یک آن، ممکن است کل محیط آتش بگیرد، تجهیزاتی از کار بیفتد، نیروهای انسانی دچار برق گرفتگی شوند و اتفاقات ناگوار دیگری نیز بیفتد.

پس باید مرحله سیم کشی تابلو برق به طور حرفه ای، بدون کوچکترین خطا و مشکل انجام داد تا همه چیز مثل قطعات پازل، درست کنار هم قرار گیرند و مشکلی پیش نیاید.  حال شما دانشجویان، متخصصین تاسیسات برق ساختمان، مهندسین برق و مهندسین رشته برق، پیمانکاران و دانش پژوهان عزیزی که قصد دارید با کمک یه منبع آموزشی، همه چیز در مورد سیم کشی تابلو برق سه فاز و سیم کشی تابلو برق تک فاز بدانید، همینجا بمانید. سودا برای شما مطالبی آماده کرده، که در هیچ جای دیگر به طور رایگان پیدا نمیشود. 🙂

البته این را بگوییم که ما در مطلبی جداگانه در مورد آموزش طراحی تابلو برق به طور کامل پرداخته ایم اما در اینجا شما سروکارتان فقط با بخش سیم کشی تابلو برق است. قرار است صقر تا صد این مهارت را بدانید. پس آستین ها را بالا بزنید و مطالب پیش رو را بخوانید.

 

سیم کشی تابلو برق صنعتی

 

تعریف سیم کشی تابلو برق و بررسی کلی مراحل اجرای آن

همانطور که ذکر شد، سیم کشی تابلو برق، (Electrical panel wiring) مهم ترین مرحله اجرا و نصب تابلو برق است. در واقع وایرینگ تابلو برق به فرآیند اتصال هر کدام از کابل‌های ورودی به تابلو برق و خروجی از آن به اتصالات درونی تابلو برق طراحی شده، از جمله شینه‌ها، فیوزها، کلیدها، رله‌ها، ترانس‌ها و … گفته میشود. سیم کشی تابلو برق کار هر کسی نیست. حساسیت اینکار بسیار بالاست.  چرا که قرار است نیروهای انسانی برای نصب یا برای اپراتوری تجهیزات برقی، به طور مستقیم در معرض جریان فشارقوی یا فشارضعیف قرار بگیرند.

 

نقشه سیم کشی تابلو برق

مهم ترین قدم برای «سیم کشی تابلو برق» این است که تمامی اجزا، قطعات، بخش های تابلو برق و مراحل سیم کشی با کمک نرم افزار  شبیه سازی شود. در واقع در دست نصاب تابلو برق باید نقشه سیم کشی تابلو برق باشد تا بداند که قرار است چه کار کند، از چه سیم هایی استفاده کند، چه تجهیزاتی انتخاب کند و مدارات را چه گونه متصل کند. در واقع در تمامی روند طراحی تاسیسات برقی ساختمان که داشتن نقشه مهم است، نقشه سیم کشی تابلو برق هم از اهمیت زیادی برخوردار است.

یک نقشه باید دارای دیتیل باشد. میتوان گفت که  اصول سیم کشی تابلو برق نیز وابسته به نقشه آن است. حال در ادامه همراه سودا باشید تا با دیتیل نقشه سیم کشی تابلو برق آشنا شوید.

نقشه سیم کشی تابلو برق صنعتی

 

مراحل سیم کشی تابلو برق صنعتی سه فاز 

قبل از سیم کشی بهتر است با انواع تابلو برق صنعتی اشنا شوید و بعد از آن به سراغ مراحل سیم کشی و استانداردها بروید.  با فرض آشنایی با انواع تابلو برق، ادامه مطلب را بخوانید.

1- در قدم اول باید ولت سنج سه فاز را به تابلو برق وصل کرد.

2- قطع کننده مدار تولید شده یا همان MCCB را به عنوان کلید اصلی از سه بخش فاز ورودی به سه فاز ورودی به نام های B، Y، R متصل کنید..

3- در مرحله سوم میبایست سه بار خروجی (B، Y، R) از  قطع  کننده مدار  به دو قطب  ، RCD، MCB  و تک قطب MCB و بار وصل نمایید.

4- در مرحله چهارم  RCD را از DP با Phase (Line) و Link Neutral Link متصل کنید.

5- در مرحله پنجم سیم کشی تابلو برق، باید خطوط فاز خروجی را به مدارهای فرعی و نهایی متصل نمایید.

6- در مرحله آخر وسایل الکتریکی را با ترمینال پیوند earth  وصل کنید.

 

محصولات مرتبط برای کسب مهارت در سیم کشی و طراحی سیستم تابلو برق

اصول سیم کشی تابلو برق سه فاز

 

اصول استاندارد وایرینگ تابلو برق

در سیم کشی تابلو برق، متخصص باید بر تمامی اصول، استانداردها و قوانین اشراف کامل داشته باشد. در ادامه به مواردی از ان اشاره شده. آن ها را یادداشت برداری کنید.

اصول استاندارد سیم کشی در تابلو برق به شرح ذیل است:

  • اول اینکه تمام اتصالات از جمله سیم های انشعابی از باس بار به وسیله  قطعه ای به اسم سرسیم مخصوص و کابل پرس و با کمک مهره و پیچ به هم متصل شوند.
  • دقت داشته باشید که سیم هایی که جهت ترانسفورماتورهای ولتاژ استفاده میکنید میبایست حداقل ۱ رنج بالاتر باشد. همچنین برای ترانس جریان برق، باید سیم 2.5  استفاده شود.
  • اندازه سیم ها  باید به نحوی انتخاب شود تا مدار قادر به تامین جریان بار مورد نیاز باشد. در نطر داشته باشید که هر چه از مدار بهتر محافظت شود، سیم ها کمتر گرم شده و خطر آتش سوزی به صفر میرسد.
  • حدود ۳۰ درصد از  داکت که کانال سیم کشی درون آن است، باید فضای خالی باشد.
  • سیم های خارج داکت باید به شکلی مناسب به بیرون هدایت شده باشند  و دچار حرارت و تکان خوردن نشوند.
  • برای طراحی اجزای داخل تابلو چراغ، فن، هیتر باید فیوز مناسبی انتخاب کنید.
  • به هیچ وجه نباید سیم لختی وجود داشته باشد و در صورت وجود، نباید با بدن تماس داشته باشد. جریانات برق باید عایق کاری شده باشند.
  • توجه داشته باشید که اصلا نباید سیم های افشان به صورت تیز یا 90 درجه خم شوند. سیم ها باید به شگل گرد و یا s  مانند، فردهی شوند.
  • حتما سیم هایی که ولتاژهای متفاوت دارند،  باید با رنگ بندی مشخص شوند.
  • طول مسیر سیم باید درست محاسبه شود چرا که  جریان و ولتاژ رابطه مستقیم با طول سیم یا کابل دارد.
  • سیم ها باید شماره گذاری شود.
  • سیم‌های سه فاز به ترتیب زرد، قرمز و آبی هستند.
  • سیم نول نیز مشکی رنگ می باشد.
  • مشخص کردن شماره سیم در جهت جریان باید به صورت افزایشی باشد.
  • شین ها باید با رنگ نسوز رنگ آمیزی شوند.
  • برای سیم کشی تجهیزات حرارتی، گرمایشی و پرمصرف باید سیم هایی با یک رنج بالاتر انتخاب شود.

 

 

تفاوت نحوه سیم کشی تابلو برق صنعتی و  سیم کشی تابلو برق ساختمانی

اصولا به سیم کشی تابلو برق صنعتی، سیم کشی ۳ فاز و به سیم کشی ساختمان نیز سیم کشی تک فاز گفته میشود.  در واقع به دلیل اینکه خروجی‌های محیط های صنعتی مثل کارگاه ها، بیمارستان ها، کارخانه ها و… شدت جریان بیشتری را در مقایسه با تابلو برق خانگی تامین می‌کنند، لذا باید سیم و کابل‌هایی با حداقل 1 واحد ضخیم‌تر انتخاب شود. علاوه بر این، در ساخت تابلو برق صنعتی یا همان سه فاز، باید از سیم اتصال به زمین سبزرنگ استفاده شود. لازم است بدانید که  تابلو برق فشارقوی دارای دو نقشه داخلی و رایزر دیاگرام دارد.

به طور کلی  اگر خروجی مورد نیاز تابلو برق در مدار ساختمانی کمتر از 7.5 کیلووات (7500 وات) باشد از تابلو برق تک فاز استفاده شود. اما قطعا در مراکز صنعتی، خروجی موردنیاز بیشتر از این عدد بوده که در این صورت باید از اصول سیم کشی تابلو برق سه فاز پیروی کرد.

 

سخن آخر در مورد مهارت سیم کشی تابلو برق تک فاز و سه فاز

تا اینجای کار با نحوه سیم کشی تابلو برق سه فاز و تک فاز، اصول و استاندارد سیم کشی تابلو برق صنعتی و نکات مهم این کار، آشنا شدید. اگر شما احساس میکنید به مهارت های بیشتری در حوزه تابلو برق نیاز دارید میتوانید در سودا سری به محصولات دسته تابلو برق بزنید. شما در اینجا به انواع فایل های آموزشی مربوط به تاسیسات برق ساختمان دسترسی دارید. علاوه بر این مقاله آموزشی، جزوه تابلو برق، کتاب طراحی تابلو برق، وبینار طراحی تابلو برق صنعتی در این سایت موجود است.

 

5/5 - (2 امتیاز)
دیدگاه‌ها ۲
ارسال دیدگاه جدید