ونت در لوله کشی فاضلاب چیست؟ (کاربرد لوله ونت در لوله کشی)

ونت در لوله کشی فاضلاب چیست؟ (کاربرد لوله ونت در لوله کشی)

ونت یکی از اجزای لوله کشی فاضلاب است که معنی خود را از کلمات لاتین با عنوان هواکش دریافت کرده است. در طراحی نقشه و اجرای شبکه خانگی فاضلاب می‌توان گفت ونت عضو ثابت است. این هواکش‌ها بو و رطوبت داخلی لوله‌های فاضلاب را به بیرون رانده و به همین علت است که هواکش نامیده می‌شوند. جنس و ابعاد این لوله  در لوله کشی باید به گونه‌ای باشد که توانایی کنترل خروج و ورود هوا را داشته و از شکستن آب هوابند سیفون‌ها جلوگیری کند. موضوع این مقاله ونت در لوله کشی فاضلاب است، لطفا تا پایان مقاله با ما باشید.

 

لوله ونت چیست؟

لوله ونت در لوله کشی و طراحی تاسیسات فاضلاب کاربرد خیلی مهمی دارد. لوله‌های ونت عمل هواکش را داشته و اغلب در لوله کشی ساختمان‌های مسکونی اجرا می‌شوند. این لوله‌ها دفع فاضلاب را تسهیل کرده و موجب کنترل فشار هوا در طول لوله‌ها می‌شوند. طراحی این لوله‌ها به نحوی است که هوا به سادگی در جریان بوده و گازهای موجود در مسیرهای فاضلاب خارج می‌شود. اگر لوله ونت در مسیرهای فاضلاب استفاده نشود، فشار معکوس یا مکش سیفونی آب هوابند سیفون را در هم می‌شکند. گازهایی که در چاه و لوله‌های فاضلاب محبوس‌اند، اشتعال زا هستند و اگر از طریق هواکش‌ها از فشار این گاز کاسته نشده و تخلیه نگردد می‌تواند انفجار ایجاد کند. لوله‌های ونت انواع گوناگونی دارند که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

نکات احرا لوله ونت در لوله کشی

انواع لوله ونت

  • هواکش لوله ونت قائم فاضلاب: در این مدل از ونت‌ها در امتداد لوله فاضلاب بوده و بعد از بالاترین اتصال شاخه افقی، به طرف پشت بام رفته و مانند دودکش کار می‌کند.
  • ونت قائم هواکش فاضلاب: لوله قائم برای عمل هواکشی طراحی شده و در پایین‌ترین نقطه به لوله قائم فاضلاب اتصال می‌یابد. بخش انتهایی این لوله‌ها آزاد بوده و به لوله‌های شاخه افقی منشعب می‌شوند. اصلی‌ترین نکته در این مدل از هواکش‌ها نقطه اتصال لوله ونت و شاخه افقی در پست‌ترین نقطه است.
  • ونت کمکی: برای این‌که فشار در لوله‌های قائم فاضلاب تغییر نکند، این ونت‌های کمکی به لوله هواکش قائم اتصال یافته و شیب آن به گونه‌ای تنظیم می‌شود که هواکش‌ها به طرف لوله قائم فاضلاب می‌باشند.
  • ونت مشترک: در برخی از اوقات که دو انشعاب یا بخش از فاضلاب روبه‌روی هم قرار بگیرند، از لوله‌های ونت مشترک استفاده می‌شود. معمولا این هواکش برای متصل شدن یک تا چند وسیله بهداشتی به یک دیگر استفاده شده و در آن شاخه افقی هواکش به لوله قائم فاضلاب و یا لوله قائم هواکش متصل می‌گردد.

کارایی و کاربرد لوله ونت

طراحی لوله‌های ونت در فاضلاب برای دفع بهتر و تخلیه گازها، مایعات و بوی نامطبوع می‌باشد. لوله ونت را می‌توان این گونه خواند که با راه‌سازی به بیرون ارتباطی میان لوله فاضلاب و هوای خارجی ایجاد می‌کند. بنابراین به واسطه لوله‌های ونت که غالبا به پشت بام‌ها می‌رود، گازهای فاضلاب را به بیرون از محیط خانه و ساختمان انتقال داده و هوا دریافت می‌کند. زمانی که اکسیژن در لوله‌ها جاری گردد، باکتری‌ها به صورت هوازی به تجزیه فاضلاب می‌پردازند. وقتی آب در لوله‌ها جاری می‌شود، هوا در جلو فشرده شده و اگر تخلیه صورت نگیرد، فاضلاب به وسیله فشار هوا به ساختمان بازمی‌گردد.

در کل، لوله‌های ونت فشار درون لوله‌ها را کنترل کرده و باعث جاری شدن یک‌دست در فاضلاب می‌شوند. به کار گذاشتن لوله‌های ونت، از استنشاق گازهای فاضلابی خطرناک جلوگیری کرده و از اقلام ضروری برای تخلیه فاضلاب به شمار می‌رود. تجزیه مواد فاضلابی در حضور اکسیژن به سرعت انجام شده و خروج فاضلاب بهتر صورت می‌پذیرد. یکی از مزایا این لوله‌ها جلوگیری از انتشار بوی بد در فضای ساختمان است. لوله ونت در تاسیسات مکانیکی بسیار کاربرد دارد.

کاربرد لوله ونت در لوله کشی فاضلاب

وِنت (Vent) در سیستم فاضلاب یا لوله‌کشی ساختمانی، یک سیستم تهویه است که برای تخلیه هوا، بوی نامطبوع و گازهای فاضلابی استفاده می‌شود. وِنت به عنوان یک مسیر تهویه جلوه می‌دهد و به هوا اجازه می‌دهد از لوله‌ها و سیستم فاضلاب خروجی یابد.

کاربردها و اهمیت وِنت در لوله کشی فاضلاب به شرح زیر است:

  • تخلیه هوا: هنگامی که فاضلاب از سیستم لوله‌کشی عبور می‌کند، هوایی که همراه با آن حمل می‌شود نیاز به خروج دارد. وِنت به هوا این امکان را می‌دهد که از سیستم خارج شده و جلوی فشار افزایش یا مشکلات دیگر را بگیرد.
  • کنترل بوی نامطبوع: هوایی که از فاضلاب عبور می‌کند، ممکن است دارای بوهای نامطبوع باشد. وِنت به خروج این بوها از سیستم کمک می‌کند و از ورود آنها به فضاهای داخلی ساختمان جلوگیری می‌کند.
  • کنترل فشار: در برخی موارد، افزایش فشار در لوله‌ها می‌تواند باعث مشکلات شود. وِنت به تنظیم فشار در سیستم کمک کرده و از مشکلات ناشی از افزایش فشار جلوگیری می‌کند.
  • حفاظت از لوله‌ها: اگر فشار در لوله‌ها بالا باشد، ممکن است به طور مستقیم به لوله‌ها آسیب وارد کند. وِنت به تخلیه هوا کمک می‌کند و از ایجاد فشار زیاد در لوله‌ها جلوگیری می‌کند.
  • در کل، وِنت یک عنصر اساسی در سیستم فاضلاب است که به تهویه، کنترل بوی نامطبوع، و کنترل فشار کمک می‌کند و از سلامت و عملکرد بهتر سیستم فاضلاب اطمینان حاصل می‌کند.

فایل های مبحث تاسیسات فاضلاب

NFPA 820-استاندارد پیشگیری از حریق تاسیسات تصفیه فاضلاب ویرایش ۲۰۰۳ 

دوره طراحی سیستم فاضلاب

وبینار طراحی سیستم فاضلاب

 ضوابط طراحی شبکه های جمع آوری ابهای سطحی و فاضلاب شهری نشریه 3-118

 

نکات احرا لوله ونت در لوله کشی

 

نکات مهم در اجرای لوله ونت

اولین اقدام برای اجرای ونت فاضلاب توجه به سیستم تخلیه و نقشه لوله کشی می‌باشد. به کارگیری ونت در ساختمان‌هایی که چاه جذبی داشته و لوله‌های رایرز آب باران را مستقیما در آن تخلیه نکند، الزامی است. انتهای لوله هواکش باید حالت خمیده‌ای داشته تا از ورود اجسام خارجی به داخل ونت جلوگیری نماید. سقوط اجسام در لوله می‌تواند خطراتی را به همراه داشته باشد. در نقشه لوله‌کشی ونت، لوله هواکش باید از سقف ساختمان بالاتر تعبیه شود و قطر لوله قائم هواکش مناسب برای ساختمان‌های بیش از 10 طبقه باید 7/5 سانت باشد.

به علاوه این موارد، در نقشه لوله کشی مراکزی مانند رستوران‌ها باید حوضچه چربی‌گیری طراحی و اجرا شود.اتصال فاضلاب آشپزخانه به رایزرهای سرویس بهداشتی زمانی مشکلی ندارد که از لوله‌های ونت در فاضلاب استفاده شده باشد. لوله هواکش عمودی در پست و بلندترین نقاط استک فاضلاب به این خط اتصال پیدا می‌کند. برای جلوگیری و کاهش احتمال ورود فاضلاب به خط ونت باید زانو را با زاویه 90 درجه به لوله افقی فاضلاب و لوله ونت متصل نمود.

کلام آخر در مورد ونت در لوله کشی فاضلاب

ونت‌ها هواکش‌هایی هستند که با خروج گازهای منتشره در فاضلاب به بیرون و ورود اکسیژن به داخل لوله‌های فاضلاب از ایجاد مشکلات تخلیه جلوگیری می‌کنند. ونت در لوله کشی فاضلاب مزایا فراوانی دارد که یکی از آن تخلیه فاضلاب بهتر، آسان‌تر و سریع‌تر می‌باشد. چنانچه بوی نامطبوع فاضلاب در بخش‌های مختلف ساختمان پخش شده یا تاسیسات بهداشتی دچار گرفتگی شده است، از یک متخصص در این حوزه کمک بگیرید؛ زیرا بی‌توجهی به مشکلات این چنینی می‌تواند خطرآفرین و بسیار هزینه بر باشد.

5/5 - (1 امتیاز)
دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید