نقشه شاپ ساختمانی چیست؟

نقشه شاپ ساختمانی چیست؟

نقشه شاپ

تقریبا می‌توانیم بگوییم تمامی مهندسین ساختمانی (دفتر فنی و اجرائی) با واژه ازبیلت یا چون ساخت و شاپ آشنایی نسبی دارند،اما تقریبا درصد کمی از مهندسین با اهمیت ازبیلت و شاپ آشنایی دارند و بطور کامل نمی‌توانند اهمیت این دو موضوع رو تفکیک نمایند و عدم درک کافی مهندسین ساختمانی از نحوه تهیه نقشه های ازبیلت و شاپ (مخصوصا مهندسین تازه کار) باعث بوجود آمدن خسارات و به چالش کشیده شده پروژه خواهند شد.

به همین دلیل در این مقاله قصد داریم به معرفی کامل نقشه های شاپ و نحوه اجرای آن در اتوکد بپردازیم.

 

شاپ تاسیسات مکانیکی

نقشه شاپ ساختمانی چیست؟

قبل از اجرای هر پروژه ایی لازم است که تمامی نقشه های ابلاغی از طرف کارفرما توسط مهندسین دفتر فنی پیمانکار مورد بازبینی قرار گیرد.

حال فرض را بر این موضوع قرار می‌دهیم که تمامی نقشه های ابلاغی از طرف کارفرما به پیمانکار بدون ایراد می‌باشد و پیمانکار بدلیل عدم وجود نقص در نقشه ها قصد اجرای نقشه را داشته باشد.

به نظر شما آیا پیمانکار می‌تواند با اکتفا به همان نقشه های ابلاغی نسبت به اجرا اقدام نماید؟

مسلما جواب خیر می‌باشد.

نقشه شاپ ساختمانی

چرا؟

بدلیل اهمیت موضوع استقرار تجهیزات و رعایت الزامات سازمان نظام مهندسی حتما لازم است نقشه ایی تحت عنوان نقشه های شاپ قبل از شروع پروژه از طرف تیم پیمانکار تهیه و در اختیار تیم کارفرما

قرار داده شود و پس از تائید کارفرما نسبت به شروع فعالیت اقدام نماید.

نقشه های شاپ ساختمانی به نقشه هایی گفته می‌شود که عموما توسط تیم پیمانکار با نرم افزارهایی همچون اتوکد و یا رویت تهیه می‌شود و شامل ریزترین جزئیات جهت بهتر اجرائی شدن پروژه می‌باشد.

در نقشه های شاپ فاصله نصب تجهیزات از تمامی المان ها باید ذکر شود بطور مثال برای نصب یه لوله برق داخل دیوار یا روی دیوار باید به طور کامل تمامی اندازه گذاری ها از تجهیزاتی همانند لوله گاز،لوله آب،دیوار،کنتور گاز و……. ذکر شود.

بطور کلی نقشه های شاپ جز مهمترین نقشه های ساختمانی می‌باشد که با تهیه درست و بموقع آن می‌توان مشکلات حقوقی و نظام مهندسی رو به حداقل رساند زیرا نقشه های کارگاهی یا همان شاپ شامل ریزترین موارد و آئین نامه های نظام مهندسی می‌باشد که در قالب فایل اتوکد تقدیم کارفرما می‌گردد.

نقشه شاپ ساختمانی

فواید طراحی نقشه های شاپ:

  • عدم وجود تداخل در اجرا و استقرار تجهیزات
  • رعایت شدن تمامی الزامات سازمان نظام مهندسی با توجه به طرح جزئیات در نقشه ها
  • جلوگیری از نامفهوم بودن نقشه برای کارگران و پیمانکاران جز ساختمانی
  • سند محکم و قابل دفاع برای متره،برآورد و صورت وضعیت نویسی پیمانکار

نقشه ازبیلت یا چون ساخت چیست؟

تصور کنید داخل دفتر فنی پیمانکار مشغول به فعالیت می‌باشید شما باید بعد از دستور کارفرما مبنی بر اجرای تاسیسات برقی و مکانیکی قسمتی از ساختمان سریعا نسبت به دریافت نقشه های ابلاغی اقدام نمائید.

پس از دریافت نقشه های ابلاغی از طرف کارفرما باید سریعا نسبت به تجزیه و تحلیل و رفع ایرادات نقشه اقدام نمائید(فکر نکنید چون کارفرما نقشه رو داده پس حتما درسته،شما باید به عنوان پیمانکار حتما خودتون یه بار دیگه نقشه رو چک کنید و اگه ایرادی داشت حتما به کارفرما ابلاغ کنید و پس از درخواست شما یا خود کارفرما اصلاح میکنه یا به شما میسپره)

فرض رو بر این میگیریم که نقشه های بدون کوچکترین اشکالی بود در این صورت شما باید در مرحله دوم نسبت به تهیه شاپ اقدام کنید.

توجه کنید که محل استقرار تجهیزات ، نحوه لوله کشی ، جزئیات ، تداخل با سایر تجهیزات و حتی دقیق ترین اندازه گذاری ها با رعایت اصول مهندسی و کتب سازمان نظام مهندسی باید دقیق داخل نقشه ذکر شده باشه تا بعدا جای هیچگونه ابهامی تو این زمینه باقی نمونه.

 

 

بعد از اینکه نقشه های کارگاهی یا همون شاپ تهیه شده شما باید تائید این نقشه رو از کارفرما بگیرید و پس از امضا شدن نقشه ها توسط کارفرما با خیال راحت میتونید نقشه ها رو در اختیار مهندس اجرائی قرار بدین برای اجرا.

حالا در نظر بگیرید مهندس اجرائی نتونه برخی از جزئیات داخل نقشه شاپ مهندس دفتر فنی رو اجرا کنه اونجاست که بحث نقشه های ازبیلت و یا چون ساخت مطرح میشه.

نقشه ازبیلت و یا چون ساخت به نقشه هایی گفته می‌شود که در حین اجرای پروژه و انجام عملیات تهیه میشه و بدلیل محدویت در اجرای نقشه های شاپ مهندس اجرائی و کارگران مجبور هستند نقشه ها رو با رعایت اصول مندرج در کتب سازمان نظام مهندسی و مقررات ملی ساختمان تغییر دهند.

توجه کنید گفتیم اگر قراره نقشه شاپ تغییر کنه نباید قوانین مقررات ساختمانی داخل نقض بشه.

توجه به این نکته خیلی ضروری هست که اگر نقشه های شاپ با حداکثر دقت و ظرافت تهیه شود به ندرت نقشه های چون ساخت دچار تغییرات جزئی و یا کلی خواهد شد.

 

نقشه شاپ ساختمانی

تفاوت نقشه ازبیلت و شاپ

نقشه های ازبیلت و شاپ تفاوت عمده ایی با هم ندارن البته همون طور که در بالا اشاره شد اگر نقشه های شاپ با بالاترین دقت تهیه شده باشد تغییر آنچنانی در نقشه های چون ساخت و یا همون ازبیلت نخواهیم داشت.

اما عمده ترین تفاوت آن ها در زمان تهیه این دو نوع نقشه می‌باشد.

نقشه های شاپ قبل از اجرای پروژه و عملیات تهیه می‌شوند و نقشه های ازبیلت و یا چون ساخت در حین پروژه و یا اتمام عملیات.

توجه به این نکته خیلی ضروری هست که بدونید تهیه نقشه های ازبیلت یکی از مهترین وظایف مهندسین اجرائی و دفتر فنی پیمانکار می‌باشد و یکی از مهمترین اسناد مربوط به تهیه متره،برآورد،صورتجلسات و صورت وضعیت نویسی می‌باشد.

دوره تاسیسات ساختمانی

نحوه تهیه نقشه شاپ

یکی از مهترین اصول در تهیه نقشه شاپ یا همان کارگاهی ساختمانی مسلط بودن به نرم افزارهایی همچون اتوکد و رویت می‌باشد و این نرم افزار ها جزء حداقل ها جهت تهیه نقشه های شاپ می‌باشد.

بعد از فراگیری نرم افزار های عنوان شده لازم است که حتما با اصول و قوانین مربوط به طراحی،محاسبات و کتب سازمان نظام مهندسی و مقررات ملی ساختمان آشنایی کامل داشته باشید یا در کنار نفراتی نسبت به تهیه این نقشه ها اقدام نمائید که مهارت کافی در طراحی و محاسبات داشته باشند.

زیرا پیدا نمودن ایرادات نقشه های ابلاغی و استقرار صحیح تجهیزات و ترسیم جزئیات مطابق با مقررات ملی ساختمان محقق نمی‌شود مگر با داشتن اطلاعات کافی در زمینه مقررات ملی و مباحث نظام مهندسی.

 

نحوه تهیه نقشه ازبیلت

تهیه نقشه های ازبیلت دردسر کمتری نسبت به تهیه نقشه های شاپ دارد و شما فقط با داشتن اندکی داشتن در زمینه نقشه خوانی و درک صحیح کارکرد تجهیزات می‌توانید پس از اتمام کار نسبت به تهیه نقشه های ازبیلت اقدام نمائید.

بدین صورت که با تهیه چند خودکار رنگی،یک عدد تخته شاسی و پرینت نقشه های موردنظر میتوانید روال اجرا شدن فیزیکی نقشه ها را دیده و خط لوله و محل استقرار تجهیزات را به همان صورت که اجرا شده داخل نقشه های پرینت گرفته شده بکشید و بعدا همان خطوط را داخل نرم افزار اتوکد پیاده سازی نمائید.

 

3/5 - (2 امتیاز)
دوره‌های مرتبط
آموزش لایحه تاخیرات (دوره آنالیز تاخیرات پروژه)

آموزش لایحه تاخیرات (دوره آنالیز تاخیرات پروژه)

روز
ساعت
دقیقه
ثانیه
۱۱
۱
۷۰
۶۴۰,۰۰۰ ۱۹۲,۰۰۰ تومان
در حال برگزاری
دوره فشرده نشریه ۱۱۰ جلد دوم ۳۰ ساعته

دوره فشرده نشریه ۱۱۰ جلد دوم ۳۰ ساعته

روز
ساعت
دقیقه
ثانیه
۰
۱۶
۶۹
۱,۲۹۹,۰۰۰ ۳۹۰,۰۰۰ تومان
دیدگاه‌ها ۲
ارسال دیدگاه جدید